El pròxim dimecres 19 de juny de 2024 a les 19 h, a l’Ajuntament de Sant Just Desvern, es començarà a treballar la proposta de contingut del Pla d’Acollida Municipal de persones migrants. Es tracta d’una sessió oberta a totes les entitats i persones del municipi que vulguin participar-hi.
La sessió està emmarcada en el dia internacional de les persones refugiades, que es commemora el 20 de juny. Segons dades de les Nacions Unides i de l’Oficina Internacional per a les Migracions, al món hi ha 36,4 milions de persones refugiades i 75,9 milions de desplaçades internes. Es tracta d’una xifra sense precedents, agreujada per la crisi climàtica, els conflictes armats i l’augment de les desigualtats socials.
L’increment de la protecció de fronteres, de l’establiment de pactes internacionals restrictius i l’auge de l’extrema dreta al món provoca un augment alarmant de la vulneració dels Drets Humans a les rutes de fugida.
L’aprovació del Pacte de Migració i Asil de la Unió Europea el passat abril s’allunya de la finalitat primera d’establir mecanismes que permetin compartir responsabilitats en l’acollida i en els procediments en matèria de migració i asil. El pacte enforteix el control fronterer, facilita els retorns de les persones refugiades i no soluciona la problemàtica de la pressió migratòria als països d’arribada.
En l’àmbit de la Mediterrània, el 2023 va ser l’any més mortífer a les rutes migratòries d’arribada a l’Estat espanyol: 18 persones al dia, segons indica l’organització “Caminando Fronteras”. La ruta canària, a través de l’Oceà Atlàntic, va tornar a ser la ruta migratòria marítima més letal del món.
Aquest any no podem oblidar, a més, el setge que viu Palestina des del 7 d’octubre de 2023, on a banda de la mort de milers de persones se suma la destrucció d’habitatges i infraestructures, la desarticulació econòmica i social i la manca d’accés a productes de primera necessitat. Més del 75% de la població palestina (1,7 milions de persones) es troba actualment en situació de desplaçament intern.