L’Ajuntament s’adhereix al manifest del Dia Mundial de la Presa de Consciència sobre l’Abús i el Maltractament a les persones grans

Amb motiu del Dia Mundial de la Presa de Consciència sobre l’Abús i el Maltractament de les Persones Grans, que es commemora el 15 de juny de 2024, l’Ajuntament de Sant Just Desvern s’adhereix al manifest que ha aprovat el Consell de la Gent Gran de Catalunya

La regidora de Gent Gran, Quima Giménez, ha estat entrevistada per Ràdio Desvern aquest divendres 14 de juny per explicar la importància d’aquest dia internacional i per difondre les activitats per a la gent gran que es duran a terme la setmana vinent.

Manifest amb motiu del Dia Mundial de la Presa de Consciència sobre l’Abús i el Maltractament a les persones grans, 15 de juny

En aquest Dia Mundial de la Presa de Consciència sobre l’Abús i el Maltractament a les Persones Grans, des del Consell de la Gent Gran de Catalunya, reafirmem el nostre compromís per continuar lluitant i per conscienciar i sensibilitzar la societat en la protecció i el respecte dels drets de les persones grans.

La vida transcorre per diverses etapes: infància, joventut, edat adulta i vellesa. Tothom que completi el cicle vital serà gran algun dia. Una societat justa i cohesionada ha de ser solidària i garantir a tothom el suport necessari per superar els moments de vulnerabilitat en qualsevol etapa de la vida, també en la vellesa.

El maltractament a la gent gran és una violació dels drets humans que sovint passa desapercebuda i se silencia. Per aquesta raó, fem una crida a la societat i a les institucions perquè actuïn i posin fi a aquesta xacra.

El maltractament a les persones grans es manifesta de maneres diferents, des de la violència física i emocional fins a la negligència i l’explotació financera. Les dones grans són les que més reben aquest tipus de maltractament pel fet de ser dones i de ser grans.

El maltractament no només roba la dignitat i l’autonomia a qui el pateix, sinó que també erosiona els fonaments de la nostra societat. Cap maltractament no és justificable ni tolerable.

Nosaltres, com a persones grans, ens alcem contra aquesta injustícia i reconeixem que el maltractament a la gent gran és un problema global que requereix una resposta col·lectiva urgent.

Cal treballar en la defensa dels drets i la dignitat de les persones grans.

Cal educar la societat perquè detecti els signes de maltractament i promoure polítiques i pràctiques que garanteixin la protecció i el respecte dels drets de les persones en totes les etapes de la vida.

Les persones grans hem de poder viure amb dignitat i seguretat, lliures de qualsevol explotació econòmica i maltractament físic o psíquic, i rebre un tractament digne sense discriminació per raó d’edat, gènere, ètnia, discapacitat, situació econòmica o altra condició.

Per això exigim:

a.     Dignitat i respecte: tothom, independentment de l’edat, té dret a viure amb dignitat i respecte. No tolerarem cap forma de maltractament físic, psicològic, econòmic o institucional a les persones grans.

b.     Reconeixement i sensibilització: instem les administracions públiques a reconèixer el maltractament a les persones grans com un problema de drets humans i a augmentar la sensibilització sobre aquesta qüestió. Només amb la consciència pública i el reconeixement del problema podrem abordar-lo adequadament.

c.     Prevenció: demanem més programes de prevenció per erradicar el maltractament a la gent gran a tots els nivells, incloent-hi la identificació precoç, l’establiment de protocols d’actuació i la promoció dels drets i el benestar de les persones grans.

d.     Intervenció, suport i recursos: reclamem una intervenció efectiva de les administracions públiques davant les situacions d’abús o de maltractament a la gent gran. Exigim l’accés als suports i recursos adequats per a les persones grans que han estat maltractades, incloent-hi el suport emocional, l’assessorament legal, els serveis de salut i les alternatives d’allotjament segur. Ningú ha de viure cap situació de maltractament.

e.     Responsabilitat i justícia: instem les administracions públiques a assumir la seva responsabilitat en la protecció de la gent gran i a prendre mesures per prevenir, investigar i sancionar els casos de maltractament. La impunitat no ha de tenir cabuda en la lluita contra aquesta injustícia.

En aquest Dia Mundial, alcem la nostra veu en defensa dels drets de la gent gran.

Volem un món en què tothom, independentment de l’edat, pugui viure amb dignitat, respecte i seguretat.

Junts podem posar fi al maltractament de les persones grans i construir un futur més just i solidari per a tothom.