Emergència per sequera a l’Àrea Metropolitana de Barcelona

Sant Just Desvern forma part dels 202 municipis de l’àrea de Barcelona i les comarques gironines que han entrat en l’escenari d’emergència per sequera aquest mes de febrer del 2024. Es tracta de la sequera més greu des que es tenen registres. Han entrat al primer nivell de la fase d’emergència les poblacions del sistema Ter-Llobregat, que se situa per sota del 16% de capacitat.

El consum d’aigua per persona i dia es redueix a 200 litres en total, incloses les activitats econòmiques i comercials. Es calcula que a les llars ha de ser al voltant de 100 litres per persona i dia. A banda d’aquesta limitació, la fase d’emergència també implica reduir en un 80% els usos agrícoles, a la meitat els ramaders i en un 25% els industrials i recreatius. Consulteu més informació a sequera.gencat.cat.

En aquest nou escenari d’emergència, la gespa del Camp de Futbol de Sant Just Desvern es deixarà de regar.

Més d’1 milió d’euros invertits en la millora de la xarxa de subministrament a Sant Just Desvern

Durant els anys 2022 i 2023, Aigües de Barcelona ha dut a terme diverses actuacions de millora a la xarxa de subministrament de Sant Just. Aquestes operacions inclouen l’ampliació, renovació i reforç de la xarxa, així com altres obres en infraestructures, que han suposat una inversió de 742.000 € 

En total es van renovar 1.500 metres de xarxa. Entre les actuacions destaquen, la renovació de la xarxa als carrers Caçadors, Bonavista, ctra. Reial amb av. Generalitat, c. Bonavista, c. Raval de la Creu, c. Sant Josep, c. Creu, c. Hereter amb ctra. Reial, i passatge Sant Lluís. 

De cara al 2024, Aigües de Barcelona ha aprovat amb l’AMB una inversió a Sant Just de 410.000 € 

A aquestes inversions s’hi sumen les realitzades l’any 2022 per l’empresa IGESPORT, concessionària del CEM La Bonaigua, les quals han permès una reducció dràstica dels consums d’aigua en aquestes instal·lacions municipals. En quatre anys s’ha pogut reduir quasi a la meitat el consum d’aigua, passant d’un consum anual de 14.541 m3, l’any 2019, a 7.481 m3, l’any 2023.

Amb tot, l’Ajuntament de Sant Just Desvern va aconseguir reduir, del 2022 al 2023, el 60% el consum d’aigua municipal. Aquesta reducció ha estat possible gràcies a l’eliminació del reg per netejar carrers, minimitzar el reg a les zones verdes, fer ús d’aigua freàtica o de pou, sensibilitzar les persones usuàries de la xarxa d’equipaments municipals i incorporar clàusules ambientals en la contractació administrativa, entre d’altres.