La Torre de la Penya del Moro, declarada Bé Cultural d’Interès Nacional

La Torre de la Penya del Moro és la primera construcció declarada Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN) a Sant Just Desvern i està ubicada en un turó de 276 metres d’altura situat a ponent del Parc de Collserola.  La torre té gairebé 4 metres de diàmetre i 1,20 metres d’alçada,

L’any 2000 l’Ajuntament va adquirir el terreny on hi ha el poblat iber i les restes de la torre medieval i durant l’any 2002, el Consorci del Parc de Collserola i l’Ajuntament van finalitzar la recuperació i la restauració de les estructures medievals del cim.

L’indret ja era freqüentat fa uns 2.850 anys, però no va ser fins al segle VI abans de la nostra era que van edificar-se les primeres construccions ibèriques.

Des de 1972 fins a 1991 van tenir lloc les excavacions arqueològiques del poblat, on van localitzar-se una vintena d’habitacions que van ser en part excavades a la pissarra, els seus paviments eren de fang trepitjat i tenien una llar de foc central. Dues d’aquestes habitacions van condicionar-se perquè es poguessin visitar i la gran majoria dels materials arqueològics trobats estan al Museu Nacional d’Arqueologia de Catalunya. A les excavacions de l’any 2002 es va constatar que al cim del turó i sota la torre medieval hi existien construccions ibèriques.

Més informació per visitar l’exposició permanent al CIM de Can Ginestar o per fer una ruta guiada a la Torre de la Penya del Moro a xecsantjust.cat.