Neix Brave Steps, un projecte de l’Institut Desvern de Protètica que ajuda persones amputades pel conflicte bèl·lic d’Ucraïna

brave steps

L’Institut Desvern de Protètica està ajudant persones amputades arran de la guerra d’Ucraïna. Aquesta empresa santjustenca, que es dedica al disseny i fabricació de protèsis, va presentar ahir a Can Ginestar el projecte Brave Steps (“passos valents”), amb la voluntat d’ajudar persones ucraïneses que en el seu país d’origen no tenen accés a una pròtesi. L’acte va comptar amb la presència de Vorobyov Artem, Cònsol General d’Ucraïna a Barcelona, el cònsol Oleksandr Dzoma, i l’alcalde de Sant Just Desvern, Joan Basagañas.

La guerra d’Ucraïna ha causat, des del seu inici, més de 8 milions de desplaçats. David Peñalbert, gerent de l’Institut Desvern de Protètica, destaca l’alt nombre de víctimes: més de 100.000 baixes civils, més de 150.000 baixes militars, i entre 30.000 i 50.000 amputats.

Tot plegat ha motivat la creació de Brave Steps, per cobrir una necessitat existent i ajudar persones ucraïneses amputades en el procés de protetització. Primer se selecciona els candidats en origen, que viatgen des d’Ucraïna a Catalunya a través de Polònia.

Un cop a Sant Just Desvern, es realitzen les prescripcions mèdiques pertinents a través del Servei Català de la Salut i s’inicia la protetització del pacient, amb la seva posterior rehabilitació, que pot trigar mesos. Quan aquest procés finalitza i el pacient rep l’alta mèdica, té lloc la logística del retorn a Ucraïna. De moment, ja han completat el procés dues persones, i al gener n’arribaran dues més.

Aquest projecte compta amb finançament de Rotary Club Barcelona Millenium i el suport i la implicació del consolat d’Ucraïna a Barcelona; l’Ajuntament de Sant Just Desvern; l’Associació de Veïns de La Plana-Bellsoleig; l’hotel Sercotel Porta Barcelona; Blagosvit; el Complex Esportiu Municipal La Bonaigua; el bar Los Pinos; el bar Can Ginestar; traductors especialitzats, i persones particulars, com Maya Zhulidova, ucraïnesa afincada a Sant Just Desvern, i Alex Levdanski i Sergii Popov.

L’Institut Desvern de Protètica està format per un equip de 10 professionals que produeixen més de 260 pròtesis anuals per a extremitats inferiors i superiors. Fa més de 25 anys que du a terme projectes solidaris, i ha donat suport directe en diversos conflictes, com ara els Balcans, Sierra Leone, Síria o Haití. També col·labora amb organitzacions que lluiten contra les mines antipersones.