Aquest cap de setmana hi ha una nova edició del Bioblitz Metropolità per a famílies

  • La sisena edició es consolida després que hi hagin participat més de 3.600 persones des del 2018, amb un total de 4.088 observacions d’espècies
  • Aquesta edició servirà com a termòmetre per avaluar possibles efectes de la sequera als parcs i platges metropolitans
  • Les altes temperatures i el bon temps previstos afavoriran la presència d’organismes per comptabilitzar 

Aquest cap de setmana arriba una nova edició del Bioblitz Metropolità, una jornada de ciència ciutadana que pretén fer un cens participatiu de biodiversitat als parcs i platges metropolitans. La sisena edició combina les tradicionals activitats de les Jugatecambientals, guiades per naturalistes experts, i el format virtual, nascut arran de la pandèmia.  

Els santjustencs i santjustenques podran apropar-se dissabte 30 de setembre al Parc del Mil·lenari i diumenge 1 d’octubre al Parc de Torreblanca d’11.30 h a 13.30 h per participar en la gimcana de la biodiversitat.

L’AMB anima els apassionats de la natura i les famílies que gaudeixen dels parcs i platges metropolitans a participar en les activitats programades a les Jugatecambientals, totes relacionades amb la realització de censos d’éssers vius, que s’elaboraran a partir de les observacions que es facin. Les persones participants gaudiran d’activitats diverses com observacions d’ocells i papallones, de les basses d’aigua naturalitzades, de gimcanes o d’itineraris guiats.

La novetat d’enguany és la incorporació de totes les dades recollides a les platges a BioPlatgesMet, una iniciativa del projecte europeu GUARDEN que té com a missió principal promoure la gestió sostenible dels ecosistemes de platges i dunes.

Núria Machuca, tècnica de promoció dels parcs i platges de l’AMB, afirma que aquesta edició es produeix en un moment de gran afectació per la sequera i que la participació ciutadana permetrà observar indicis dels seus efectes sobre la flora i la fauna.

Aquesta jornada pretén potenciar la participació ciutadana a través de les activitats de les Jugatecambientals centrades en l’observació dels diferents hàbitats i d’espais de biodiversitat com làmines d’aigua, jardins de papallones, hotels d’insectes, refugis de biodiversitat i, en el cas de les platges, de les dunes.

A més, també s’hi podrà participar a través de les xarxes socials. L’AMB donarà resposta als missatges que arribin via Instagram o Twitter amb fotografies d’observacions als parcs o platges metropolitans, i hi indicarà l’espècie corresponent en cas que no sigui coneguda, amb la col·laboració de científics experts. Per poder determinar el nom de l’espècie, les fotografies han de tenir prou resolució i detall de l’organisme, i mostrar-lo sencer i amb diferents imatges des de diverses perspectives. Caldrà etiquetar els perfils @parcsplatgesamb o bé enviar un missatge privat en cas que es tingui un perfil privat (si no, no es podran veure les fotografies).

Un cop analitzades totes les imatges rebudes i els resultats obtinguts a les activitats, l’AMB farà públics els indicadors i la valoració dels resultats a les xarxes socials i al web.  

Totes les dades obtingudes durant el cap de setmana d’exploració es bolcaran a les plataformes Ornitho o Ocells dels Jardins, de l’Institut Català d’Ornitologia (ICO), a l’aplicació MINKA (les observacions a les platges) i al web de l’AMB a través del Visor de fauna

Els resultats també s’utilitzaran per a la gestió integral dels espais públics metropolitans, ja que serveixen com a indicadors per planificar diferents accions, com el manteniment dels prats florits, la instal·lació de caixes niu o l’evolució dels sistemes dunars