Col·laboració ciutadana per detectar nius de vespa asiàtica

vespa asiàtica

Des de l’Ajuntament de Sant Just Desvern es fa una crida a la ciutadania perquè informi sobre la detecció de nius de vespa asiàtica a la via pública, i així poder coordinar la seva eliminació amb professionals en el control de plagues.

L’època més adequada per a la destrucció dels nius coincideix amb els mesos de setembre i octubre, moment en què el niu té les dimensions i la capacitat màxima. La destrucció dels nius, que es poden començar a veure a partir de juny, és un dels mètodes eficaços per tal de reduir les poblacions.

Què puc fer si descobreixo un niu de vespa asiàtica?

Si detecteu algun niu a la via pública, poseu-vos en contacte amb al Servei de Salut Pública de l’Ajuntament de Sant Just Desvern (al telèfon 93 48 04800 o enviant un correu a salut@santjust.cat) per tal de coordinar amb l’empresa de control de plagues la seva eliminació.

La vespa asiàtica (vespa velutina nigrithorax) és una espècie invasora que viu originàriament a la Xina, el nord de l’Índia i Indonesia. Es va detectar per primera vegada a Catalunya l’any 2012.

Aquesta vespa instal·la els seus nius, preferentment, a les branques altes dels arbres. No és especialment agressiva per a les persones, però captura moltes abelles i és un problema afegit per a l’apicultura.

Impactes de la vespa asiàtica

  • Predador molt agressiu de les abelles, així com de vespes i altres pol·linitzadors importants. 
  • Greu impacte en la biodiversitat d’insectes natius i en els serveis de pol·linització en general.
  • Danys econòmics als apicultors. El 80% de la seva dieta són larves d’abella.
  • Efecte negatiu en la pol·linització que pot provocar una pèrdua de producció – fruits. 
  • Picades. Problemes amb persones al·lèrgiques. Molèstia per a les activitats recreatives. 

Més informació