Inauguració de l’exposició “Tota pedra fa paret” al Centre Cívic Soledat Sans

Exposició sobre la pedra seca a Sant Just

Divendres 3 de març, a les 18 h, al Centre Cívic Soledat Sans de Mas Lluí, s’inaugura l’exposició “Tota pedra fa paret – La pedra seca a Catalunya”. La mostra està produïda des del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, i hi col·labora el Centre d’Estudis Santjustencs.

Estarà disponible fins al 15 d’abril de 2023 i es podrà visitar de dimarts a dissabte.

Sobre l’exposició

L’arquitectura tradicional ha sobreviscut al pas del temps com a testimoni de les formes de vida del passat. Dins d’aquesta gran família, la pedra seca fou, sens dubte, una de les tècniques més utilitzades. Gràcies als coneixements acumulats al llarg dels segles es van bastir tota mena de construccions, majoritàriament vinculades a l’agricultura, la ramaderia i a l’abastament d’aigua, que van permetre als nostres avantpassats domesticar la natura i créixer econòmicament.  

Amb motiu del reconeixement de la tècnica de la pedra seca com a patrimoni cultural immaterial per part de la UNESCO, el novembre de 2018, l’Associació per la Pedra Seca i l’Arquitectura Tradicional i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya han produït aquesta exposició sobre les construccions i les tècniques presents al nostre país.

La mostra, eminentment fotogràfica, pretén oferir una panoràmica àmplia sobre aquest llegat, posant èmfasi en les variants tipològiques més habituals i en la diversitat territorial. Explica, també, la vigència actual d’aquesta arquitectura, harmònica amb l’entorn natural i sostenible des de tots els punts de vista.

L’exposició s’estructura en 20 plafons temàtics amb imatges i textos.

Crèdits

Organitza: Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya

Comissariat: Esther Bargalló, August Bernat, Roger Costa i Josep Miquel Martí

Disseny de l’exposició: BbCr

Col·labora: Associació per la Pedra Seca i l’Arquitectura Tradicional