Licitades les obres del carril bus d’entrada a Barcelona per la B-23

Els treballs abasten un tram de 7 quilòmetres, entre Sant Feliu de Llobregat i l’avinguda Diagonal de Barcelona, i afavoreixen la connexió entre Barcelona i Sant Just Desvern.

Així doncs, l’E30 anirà més ràpid en hora punta i el servei serà molt més fiable. El mateix passarà amb les línies de Soler i Sauret L61 i L64, que tenen parada al nostre municipi i van per la B-23.

L’obra té un pressupost de 19 M d’euros i un termini d’execució de 21 mesos, segons el projecte redactat pel Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori de la Generalitat de Catalunya.

L’actuació permetrà disminuir el temps de trajecte dels busos fins a 15 minuts en hora punta i s’emmarca en l’estratègia del Govern per reduir un 25% l’ús del vehicle privat a l’àrea metropolitana de Barcelona, millorant la competitivitat del transport públic. Així, s’afavoreix la circulació dels autobusos interurbans, s’incentiva l’ús del transport públic i se’n millorarà la velocitat.

A més d’afavorir la circulació dels autobusos interurbans, el nou carril bus permetrà potenciar la intermodalitat amb altres modes de transport com el tramvia, el metro o altres xarxes de bus urbanes. Així, contribuirà a la reducció d’emissions de gasos amb efecte hivernacle i la millora de la qualitat de l’aire.

La Generalitat i l’Estat van assolir un acord per al finançament de l’obra per part del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana mitjançant els fons Next Generation de la UE.

En concret, el tram on s’actuarà té una longitud de 7 quilòmetres, des de la connexió de la B-23 amb l’A-2 i la intersecció de l’avinguda Diagonal amb l’avinguda Albert Bastardas. Abasta els termes municipals de Sant Joan Despí, Sant Just Desvern i Esplugues de Llobregat. La B-23 registra en aquest entorn una intensitat de trànsit de més de 100.000 vehicles diaris i és un dels principals corredors d’accés a Barcelona en autobús; hi circulen un alt nombre de línies de bus interurbanes.

Per aquest accés a Barcelona passen diàriament més de 600 expedicions de bus que es veuran beneficiades pel futur carril bus, amb al voltant de 4 milions de passatgers anuals.

L’obra consistirà en la formació d’un carril exclusiu per a l’autobús en sentit Barcelona, aprofitant part de l’espai de la mitjana i dels vorals de la B-23. El carril tindrà 3.5 m d’amplada i quedarà emplaçat a l’esquerra dels carrils de circulació actuals en sentit Barcelona, amb els quals estarà separat mitjançant una senyalització horitzontal. El nombre de carrils de circulació existents –que són 2 o 3, segons el tram— i la seva amplada es mantenen. Els autobusos hi podran accedir en qualsevol punt al llarg del recorregut.

A més de la formació i pavimentació del nou carril i l’adaptació d’algunes estructures, els treballs inclouran el desviament de serveis i les tasques relacionades amb el drenatge, la senyalització i les barreres de seguretat.