L’Ajuntament de Sant Just Desvern celebra aquest dijous un Ple extraordinari per aprovar el Pressupost municipal i les Ordenances Fiscals per a l’exercici 2025

Aquest dijous 24 d’octubre de 2024, a les 19 h, se celebra un Ple municipal extraordinari de l’Ajuntament de Sant Just Desvern que es podrà seguir en directe a través de YouTube. En aquesta ocasió, com es tracta d’una sessió extraordinària, no hi haurà prèviament l’espai dels precs i preguntes de la ciutadania.

Abans del debat i de la votació dels dictàmens que formen part de l’ordre del dia d’aquesta sessió, es procedirà a la presa de possessió del regidor David Magallón Sánchez del grup municipal del PSC-Candidatura de Progrés en substitució de Gina Pol Borràs.

Tot seguit, es procedirà a l’ordre del dia que consta de sis punts, quatre d’ells corresponents a l’àrea d’Economia i els dos restants a l’àrea de Serveis a la Persona.

Aprovació del Pla de Sanejament Financer

Aquest pla és necessari perquè la liquidació del pressupost municipal de l’any 2023 ha resultat en un estalvi net negatiu. Segons la normativa, quan una entitat local presenta un estalvi net negatiu, és obligatori aprovar un pla de sanejament per corregir aquesta situació en un termini màxim de tres anys.

El Pla de Sanejament Financer té com a objectiu principal adoptar mesures de gestió, tributàries, financeres i pressupostàries per aconseguir equilibrar els comptes i revertir la situació de dèficit. Entre les accions proposades, es plantegen ajustos en la despesa i l’increment de determinats ingressos per poder assolir, com a mínim, un estalvi net de zero durant el període de vigència del pla. El document també inclou una anàlisi de la situació econòmica actual i una previsió de com evolucionaran els ingressos i les despeses fins a 2027, amb l’objectiu de garantir la sostenibilitat financera de l’Ajuntament.

Aprovació inicial del Pressupost general de l’Ajuntament i de PROMUNSA

El Pressupost inclou tant les previsions de despeses i ingressos de l’Ajuntament com el programa anual d’actuació, inversions i finançament de la societat Promocions Municipals Santjustenques, S.A. (PROMUNSA) per a l’exercici 2025. La proposta ha estat elaborada per la regidoria d’Hisenda i inclou la plantilla de personal al servei de l’Ajuntament. Després de la seva aprovació inicial, se sotmetrà a informació pública perquè la ciutadania puguin presentar reclamacions durant un termini determinat i, en cas de no haver-hi reclamacions, quedarà aprovat definitivament. La proposta de Pressupost general de l’Ajuntament ascendeix a 30.509.800 euros, mentre que la de PROMUNSA és de 4.349.785,44 euros.

Aprovació provisional de la modificació de les Ordenances Fiscals

Aquest procés s’emmarca dins el que estableix la Llei reguladora de les hisendes locals, que requereix que les modificacions de les ordenances fiscals incloguin la nova redacció dels preceptes afectats i siguin publicades per a informació i transparència amb la ciutadania. L’objectiu és garantir que les ordenances serveixin com a eines de gestió tributària i com a canals d’informació per a les persones contribuents, tot respectant els límits legals en matèria de recaptació i costos dels serveis​.

Aprovació inicial de les modificacions de les Ordenances de Preus Públics

Aquestes modificacions són necessàries per incorporar millores de gestió i ajustar les tarifes als increments dels costos dels serveis i, si escau, a l’adequació a la normativa vigent. L’aprovació inclou un període d’exposició pública de 30 dies perquè les persones interessades puguin presentar reclamacions. Si no es presenten reclamacions durant aquest període, els acords es consideraran definitivament aprovats, i les modificacions entraran en vigor a partir de l’1 de gener de 2025​.

Aprovació de la revisió de preus del contracte per a la gestió del Complex Esportiu Municipal La Bonaigua per a aquest 2024

Es revisen les condicions del contracte que inicialment es va adjudicar el 27 de juliol de 2000, amb una concessió administrativa a les empreses “Iniciatives per a la Gestió Esportiva, SL i Gestió de l’Activitat Física i Esportiva, SL – UTE”. Aquest contracte ha sofert diverses modificacions al llarg dels anys per ajustar-se a noves necessitats i equilibrar l’economia de la concessió.

Per al 2024, la revisió inclou l’actualització de la subvenció a 195.932,61 euros (IVA inclòs), que es distribuirà trimestralment amb un import de 48.983,15 euros per trimestre. A més, s’estableix un cànon fix de 14.163,64 euros anuals a favor de l’Ajuntament de Sant Just Desvern.

Aprovació de les tarifes per la prestació dels serveis del Complex Esportiu Municipal La Bonaigua per a l’any 2025 i de la natació escolar per al curs 2025-2026

L’empresa concessionària, Iniciatives per a la Gestió Esportiva SL-UTE, ha proposat un increment del 3,4% en les quotes i serveis, seguint l’Índex de Preus al Consum (IPC) avançat a juny de 2024. Aquest augment ha estat revisat i aprovat per l’Ajuntament de Sant Just Desvern, ja que es manté dins dels límits establerts per la variació de l’IPC​.

L’ordre del dia del Ple extraordinari d’aquest dijous 24 d’octubre de 2024 es pot consultar en aquest enllaç.

D’altra banda, el proper dimecres 30 d’octubre tindrà lloc la sessió ordinària del Ple municipal de l’Ajuntament de Sant Just Desvern a partir de les 19 h, mentre que l’apartat de precs i preguntes de la ciutadania serà a les 18 h. Aquesta s’avança un dia, de dijous a dimecres, per no coincidir amb l’inici de la festivitat de Tots Sants.