Pepita Cuevas i Maria Treserra: el ple municipal aprovarà dos noms de dona per als nous equipaments de Sant Just Desvern

Ple municipal Sant Just Desvern

Com a novetat, els precs i preguntes de la ciutadania s’avançaran a les 18.15 h, abans del ple

El ple municipal ordinari corresponent al mes de març se celebrarà aquest dimecres 27 de març a les 19 h. En aquesta ocasió, la sessió s’avança un dia amb motiu dels festius de la Setmana Santa de 2024, ja que generalment els plens de Sant Just Desvern se celebren l’últim dijous de mes.

A més, per primera vegada, els precs i preguntes de la ciutadania tindran lloc abans de l’inici del ple, a les 18.15 h. Aquest canvi es fa amb l’objectiu d’afavorir la conciliació familiar, i així les persones que desitgin parlar amb l’alcalde no hauran d’esperar fins que finalitzi la sessió. Els precs i preguntes de la resta de grups municipals seguiran tenint lloc en acabar el ple. La retransmissió a YouTube començarà a emetre’s a les 18.15 h, per enregistrar els precs i preguntes de la ciutadania.

Ordre del dia

Hi ha dos punts destacats de l’Àrea de Territori:

  1. L’aprovació inicial de la denominació del nou equipament municipal de Bellsoleig amb el nom de Maria Treserra Treserra. La història de la família Treserra va molt lligada al barri de la Plana Padrosa-Bellsoleig, i Maria Treserra va estar molt implicada en el seu desenvolupament. La iniciativa sorgeix de l’Associació de Veïns de la Plana Padrosa-Bellsoleig.
  2. L’aprovació inicial de la denominació del nou pavelló municipal de Mas Lluí amb el nom de Pepita Cuevas Masip. Aquesta santjustenca va ser una de les figures més importants del patinatge espanyol, i la primera dona espanyola que va aconseguir ser campiona del món en una modalitat esportiva. En aquest cas, tot el barri de Mas Lluí està planejat amb noms de dones.

Ambdós noms han estat validats per la Comissió del Nomenclàtor de Sant Just, que té assignada la competència d’informar, amb caràcter preceptiu i no vinculant, de tots els assumptes relatius a la denominació de carrers, espais i equipaments públics del municipi. Les propostes segueixen el criteri del Govern Municipal de seguir designant equipaments municipals amb nom de dona i en clau local.

De l’Àrea d’Economia, s’aprovarà provisionalment la modificació de diverses ordenances fiscals.

Pel que fa a l’Àrea d’Alcaldia i Serveis Generals, està previst aprovar la modificació de diversos llocs de treball. Es tracta de 10 llocs de treball que patiran modificacions singulars a partir de l’1 d’abril de 2024, d’acord amb els informes emesos pel cap d’organització i personal i per la secretària general, on s’argumenten i es justifiquen l’adequació d’aquests canvis.

Mocions

S’han presentat tres mocions:

  • Moció del grup municipal VOX en relació amb les zones de baixes emissions.
  • Moció del grup municipal VOX per a la modificació i supressió del “Tribut Metropolità”.
  • Moció del grup municipal Endavant Sant Just per a la millora del servei AMBici a Sant Just Desvern.

Al final del ple, es llegirà la declaració institucional de l’Associació Catalana de Municipis i la Federació de Municipis de Catalunya sobre el Dia Internacional de les Dones (8 de març).

L’ordre del dia del ple de març de 2024 es pot consultar en el següent enllaç.