El magatzem de l’empresa Ventós es traslladarà fora de Sant Just, a un polígon de l’àrea metropolitana

Comunicat sobre Ventós

Comunicat de l’Ajuntament de Sant Just Desvern

L’estiu de l’any 2022 es van intensificar les queixes veïnals pel que fa a les olors que emet l’empresa Ventós, provinents, sobretot, del magatzem ubicat al carrer Sagrera de Sant Just Desvern.

Arran d’aquestes queixes, l’Ajuntament va encarregar un estudi de toxicitat extern, que va concloure que no existeix risc per a la salut.

A més, l’Ajuntament de Sant Just disposa d’un mesurador en continu de paràmetres ambientals a la plaça Camoapa, que mostra uns índexs de qualitat de l’aire concordants amb els que existeixen a la resta de municipis de l’àrea metropolitana. Aquest sensor mesura les principals substàncies contaminants presents a l’entorn: NO2, NO, O3,CO2, CO, SO2, H2S, PM1, PM10 i PM2,5.

Amb tot, donat que les olors no són tòxiques, però sí molestes, l’Ajuntament va pactar amb Ventós una sèrie d’actuacions i millores a la nau, que s’han anat duent a terme des de fa més d’un any. Sense anar més lluny, aquest estiu l’empresa ha prolongat un metre més la xemeneia d’extracció centralitzada; ha instal·lat nous filtres de carbó actiu, una caixa de nova de ventilació a un laboratori i dues cortines d’aire a la comunicació entre els laboratoris i el magatzem, i també ha canviat el filtre de la xemeneia.

L’Ajuntament ha anat fent un seguiment de l’afectació i de les diverses actuacions, amb visites periòdiques al magatzem i a la zona dels voltants, i ha mantingut reunions informatives amb el veïnat afectat, per tal d’escoltar, traslladar i resoldre els dubtes i les queixes formulades.

Com que, malgrat totes les actuacions realitzades, les olors persisteixen, i el fet de trobar-se en règim de lloguer dificulta que l’empresa pugui realitzar inversions de major envergadura, Ventós ha aprovat, en el Consell d’Administració d’octubre, accelerar el trasllat del magatzem a una altra població metropolitana. No es perdran els llocs de treball actualment existents al magatzem i es mantindran les oficines i laboratoris a Sant Just Desvern.

Per tant, Ventós ha optat per una solució més dràstica, però que posarà punt final a la problemàtica existent.

L’Ajuntament de Sant Just Desvern i Ventós celebraran reunions periòdiques de seguiment del calendari del trasllat de l’empresa i de valoració de les conseqüències. S’informarà puntualment el veïnat d’aquestes novetats. A més, es continuaran prenent mesures per tal d’automatitzar els accessos al recinte industrial i evitar la propagació de partícules d’olor a l’entorn més immediat mentre no es realitzi el trasllat.

Finalment, l’Ajuntament es compromet a crear un grup de treball per elaborar una ordenança que regularà les olors del municipi, de cara a problemàtiques eventuals que puguin sorgir en el futur, i a continuar realitzant estudis sobre la toxicitat de l’aire.

Sant Just Desvern,

26 d’octubre de 2023