Manifest pel Dia Mundial de Presa de Consciència de l’Abús i el Maltractament en la Vellesa

Dia Mundial de Presa de Consciència de l'Abús i el Maltractament en la vellesa

L’Ajuntament de Sant Just Desvern s’adhereix al Manifest del Dia Mundial de Presa de Consciència de l’Abús i el Maltractament a les Persones Grans, que es commemora el 15 de juny. Aquesta data està designada per l’ONU, per ajudar a fer més visible aquest tipus de maltractament, encara insuficientment reconegut.

La societat actual és, cada cop més, una societat envellida. Les persones grans viuen una gran diversitat de situacions i dificultats associades a l’envelliment, i és responsabilitat de tothom que puguin envellir en les millors condicions possibles.

Algunes persones grans són víctimes de maltractament per part de familiars, de la comunitat o d’institucions. Es tracta d’una vulneració dels drets fonamentals de les persones i d’una pèrdua de dignitat que tothom pot patir, independentment de la seva classe social o de l’indret de residència.

El maltractament por ser de tipus físic, sexual, psicològic, emocional, econòmic o material, i inclou diverses formes, com l’abandonament o la negligència. El pateixen majoritàriament dones, i pot tenir lloc tant dins com fora del domicili o lloc de residència. Per fer-hi front, és indispensable que la seva prevenció i abordatge formin part de l’agenda política i social. Cal tenir present que aquest maltractament es pot prevenir.