El 25 i el 27 d’abril tindrem dues noves xerrades del cicle Ciutats Defensores dels Drets Humans. Fruit d’aquesta iniciativa, Sant Just Desvern rebrà la visita de la Wendy Quintero i la Laila Ajjawi, que ens parlaran des de la seva experiència com a activistes, amb l’objectiu de conscienciar la ciutadania de la necessitat d’integrar la defensa dels Drets Humans en la nostra tasca quotidiana.
En aquest projecte, que té com a finalitat donar a conèixer la feina de diversos defensors i defensores de Drets Humans d’arreu del món, hi participen 28 municipis, 5 institucions catalanes, el Fons Català de Cooperació al Desenvolupament, la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat, l’Institut de Drets Humans de Catalunya i l’Institut Català Internacional per la Pau.
Nicaragua, un segle sense reconciliació social – Wendy Mercedes Quintero
Dimarts 25 d’abril, Les Escoles, 19 h
“Necessitem abordar la memòria històrica i iniciar un procés de justícia, no de venjança, que inclogui també l’ocorregut des de 2018”, Wendy Quintero.
Nascuda a Nicaragua el 1977, és periodista i activista del Col·lectiu de Drets Humans Nicaragua Mai Més, fundat des de l’exili per advocats i defensors que van pertànyer al Centre Nicaragüenc de Drets Humans (CENIDH), organització que, des de 1990, promociona i protegeix els drets humans a Nicaragua.
Arran de l’esclat social que va deixar 355 morts el 2018, el Govern va incrementar la repressió contra els actors socials i va il·legalitzar l’activitat, fins a febrer de 2023, de 3.245 organitzacions, inclòs el CENIDH, i la majoria d’activistes van haver d’exiliar-se, entre elles Wendy Quintero.
L’entitat Sant Just Solidari destaca que “la Wendy hi col·labora des de fa temps, en un primer moment com a periodista del projecte Red de comunicadores y comunicadoras de Radio Camoapa”. Actualment, per la situació política de Nicaragua ha hagut d’exiliar-se a Costa Rica, des d’on coordina el projecte de Las hijas del maíz per donar suport a les dones nicaragüenques exiliades, a partir de processos de formació que els permetin empoderar-se en el seu treball a l’exili.
En aquesta trobada, explicarà de primera mà la vulneració dels Drets Humans a Nicaragua i el seu treball coordinant un projecte de Sant Just Solidari.
Refugiats que donen refugi i una carrera artística consolidada – Laila Ajjawi
Dijous 27 d’abril, Les Escoles, 19 h
“Els meus dibuixos surten de les meves vivències i d’allò que soc jo; de veure les meves amigues haver de deixar l’escola, de veure als meus pares treballant i lluitant per la nostra educació”, Laila Ajjawi.
És una de les milers de persones que han nascut i crescut en un camp de refugiats, concretament al camp d’Irbid, al nord de Jordània. Els seus avis van haver de fugir de Palestina i assentar-se en aquest indret després del 1948, data de la Naqba.
Provinent d’una família humil, Ajjawi va créixer en un entorn que sempre li va donar suport, però vivia en un espai sense privacitat, ja que durant els seus anys d’infantesa tota la família vivia en una mateixa habitació.
Tot i el talent que tenia per dibuixar, Laila Ajjawi no va estudiar belles arts, sinó biomedicina, però mai ha arribat a exercir la professió. Actualment treballa en els àmbits artístic i d’ajuda humanitària.