El ple de febrer aprova la incorporació de noms de dones a nous carrers de Sant Just

Sala de plens de Sant Just

Ahir, 23 de febrer, es va celebrar el ple municipal ordinari de Sant Just Desvern corresponent al mes de febrer.

En aquest ple es va aprovar la incorporació de noms de dones als nous carrers del sector de nova construcció de la zona de la Bonaigua. Es tracta de quatre dones que van tenir molta implicació al nostre municipi: Isaura Martínez i Silva, Claudia Cortés Fernández, Maria Assumpció Petit Matas i Marga Miró Colea. Hi haurà un cinquè carrer anomenat Maternitat d’Elna, que fa referència a la institució humanitària destinada a ajudar dones exiliades de la Guerra Civil Espanyola als afores d’Elna, a França.

La tria de noms s’ha treballat a la Comissió del Nomenclàtor de carrers, espais i equipaments públics de Sant Just:

Isaura Martínez i Silva

Va néixer a Barcelona l’any 1932 i va morir a Sant Just Desvern l’any 2021. La seva infància transcorregué a Talladell, un poblet situat a prop de Tàrrega on va ser alumna del seu pare. Als 19 anys, va anar a viure a Barcelona, on va iniciar la seva vida laboral a Can Tarragona.

Un cop casada, la Isaura va deixar la feina, però després d’haver tingut els seus quatre fills va reprendre l’activitat laboral ja a Sant Just Desvern, on va participar a l’Assemblea local de la Creu Roja lluitant per aconseguir la primera ambulància.

De 1979 a 1983 va ser la primera regidora de la democràcia amb l’UCD, ocupant la responsabilitat d’Educació.

Va desenvolupar el projecte de l’Escola Montseny. Durant el mandat de 1983 a 1987 va ser regidora a l’oposició.

Claudia Cortés Fernández

Va néixer a Biel (Alt Aragó) l’any 1927 i va morir a Sant Just Desvern l’any 2017. Als 14 va marxar a Gallur, posteriorment va anar a Saragossa a treballar i l’any 1952 va arribar a Sant Just. Vuit anys més tard, és va casar amb el veí i fill de Sant Just, Josep Garriga.

Va ser molt activa en la vida associativa local. Amb l’arribada de la democràcia es va integrar a l’Associació de Veïns i va participar en les reivindicacions per l’Escola de Persones Adultes i pel centre de planificació familiar.

De 1983 a 1991 va ser regidora amb el PSC, i va formar part del govern com a regidora de Serveis Socials i de Salut. Durant els dos mandats va impulsar projectes com l’ambulatori o els cursos per a les dones, iniciats l’any 1987.

Maria Assumpció Petit Matas

Va néixer a Barcelona el 1943 i va morir a Sant Just Desvern l’any 2021. Les primeres visites al poble van ser com a estiuejant, per gaudir de la Festa Major, els balls i el teatre de l’Ateneu.

La seva mare la va apuntar a una acadèmia de ball d’amagat del seu pare, on va ser-hi fins als 18 anys. De 1962 a 1969 va fer carrera al cos de ball del Liceu. Va actuar amb artistes com M. Caballé, J. Carreras o L. Pavarotti i va coincidir amb els mestres de ballet Margot Fonteyn i Rudolf Nuréiev.

Retirada del Liceu, va tornar a Sant Just amb un company ballarí i van fundar la “Academia de Ballet Maria Asunción Petit y Fernando Lizundia”. Va ser pionera en muntar una escola de ball que va dirigir durant 24 anys. Durant les aturades estivals, feia tournées per Espanya amb el ballet de l’Antonio Gades.

Marga Miró Colea

Va néixer a Barcelona el 1920 i va morir a Sant Just l’any 2011. Va tenir quatre germans i de ben jove es va veure influenciada per un pensament polític d’esquerres a la vegada que va rebre una educació religiosa.

Als dotze anys va començar a treballar, i més endavant es va sindicar a la UGT. Durant la guerra va militar al POUM i va prendre el camí de l’exili l’any 1939.

Quan França va ser envaïda pels alemanys, va col·laborar amb la resistència guiant presoners i soldats anglesos i belgues a través de la França ocupada. Es va acabar llicenciant en Literatura i Llengua Francesa.

Amb el seu marit Tomàs Pomès va emigrar a Caracas, on va ser professora de francès i subdirectora d’un institut. El matrimoni va acollir i criar una nena abandonada i malalta. Al constituir-se el PSC (Congrés) va passar a formar-ne part. L’any 1979, va decidir tornar a Catalunya, establint-se a Sant Just Desvern.

PSC  SANT JUST EN COMÚ  ENDAVANT SANT JUST  ERC  CUP  REGIDOR NO ADSCRIT  REGIDORA NO ADSCRITA  
A favorA favorA favorA favorAbstencióA favorA favor

La Comissió del Nomenclàtor també ha treballat en la denominació de:

  • El nou espai interior del Mil·lenari (s’anomenarà Lluís Ramban i Jordà, fotògraf i documentalista del municipi)
  • La unitat d’actuació del Raval (la plaça interior entre el carrer del Mercat i el carrer del Raval de la Creu es dirà Robert Ramírez i Balcells, alcalde de Sant Just a la dècada dels 80)
  • El canvi de denominació de l’Avinguda del Baix Llobregat, que passarà a ser l’Avinguda de Ricardo Bofill Levi, coincidint amb l’aniversari de la mort del cèlebre arquitecte del Walden7.

Aquests canvis de denominacions es van aprovar ahir per unanimitat.

Un altre punt destacat de la sessió va ser l’aprovació inicial de les bases per a l’atorgament d’ajuts per a l’execució d’escultures o conjunts escultòrics per a la via pública del municipi, fruit d’un pacte amb Endavant Sant Just. L’objectiu de les bases és fomentar la participació d’artistes en el desenvolupament d’intervencions a l’espai públic. Es valorarà la qualitat artística del treball, la integració amb l’entorn i la vinculació de l’artista amb el municipi de Sant Just Desvern.

PSC  SANT JUST EN COMÚ  ENDAVANT SANT JUST  ERC  CUP  REGIDOR NO ADSCRIT  REGIDORA NO ADSCRITA  
A favorA favorA favorA favorAbstencióA favorA favor

De l’Àrea de Serveis a la persona, es van aprovar dos punts:

  •  La tercera i última pròrroga del contracte per a la prestació del servei de control de les plagues urbanes, adjudicat a l’empresa Lokimica, S.A.
PSC  SANT JUST EN COMÚ  ENDAVANT SANT JUST  ERC  CUP  REGIDOR NO ADSCRIT  REGIDORA NO ADSCRITA  
A favorA favorA favorA favorAbstencióA favorAbstenció
  • Per unanimitat, es va aprovar l’addenda de pròrroga del conveni de col·laboració entre l’AMB i l’Institut Municipal de Serveis Socials de Barcelona referent al Centre d’Urgències i Emergències Socials de Barcelona. L’AMB cooperarà amb els municipis metropolitans per donar cobertura als serveis assistencials d’urgències i emergències socials.

De l’Àrea d’Economia i Sostenibilitat es van aprovar dos punts:

  • Declarar obra d’interès públic les actuacions de reparació de la tribuna existent a la finca del carrer de la Creu, número 10.
PSC  SANT JUST EN COMÚ  ENDAVANT SANT JUST  ERC  CUP  REGIDOR NO ADSCRIT  REGIDORA NO ADSCRITA  
A favorA favorA favorA favorAbstencióA favorA favor
  • L’aprovació provisional de l’ordenança fiscal reguladora número 4, de l’impost sobre l’Increment de Valor dels Terrenys de Naturalesa Urbana, per a la seva vigència a partir de l’1 de maig de 2023.
PSC  SANT JUST EN COMÚ  ENDAVANT SANT JUST  ERC  CUP  REGIDOR NO ADSCRIT  REGIDORA NO ADSCRITA  
A favorA favorAbstencióA favorAbstencióA favorAbstenció

Mocions

Es van presentar quatre mocions, però una d’elles (la moció del grup municipal d’Endavant Sant Just per millorar l’aparcament a l’entorn de l’escola Montserrat) es va retirar.

La moció de suport als dictàmens del Consell Consultiu de la Gent Gran del Baix Llobregat es va aprovar per unanimitat. El consell fa 8 reivindicacions en matèria de pensions:

La moció del regidor no adscrit pel pla d’estalvi pel projecte del pont de Mas Lluí va ser rebutjada.

PSC  SANT JUST EN COMÚ  ENDAVANT SANT JUST  ERC  CUP  REGIDOR NO ADSCRIT  REGIDORA NO ADSCRITA  
En contraEn contraEn contraEn contraAbstencióA favorAbstenció

Per últim, es va aprovar moció dels grups municipals del PSC i Sant Just en comú sobre la millora de la mobilitat al barri de Mas Lluí.

PSC  SANT JUST EN COMÚ  ENDAVANT SANT JUST  ERC  CUP  REGIDOR NO ADSCRIT  REGIDORA NO ADSCRITA  
A favorA favorA favorA favorAbstencióEn contraEn contra

El ple es pot recuperar íntegrament a través del canal de YouTube de l’Ajuntament de Sant Just.