Dijous 16 de febrer s’inaugura l’exposició “Ibers” a Can Ginestar

Exposició "Ibers" a Sant Just

Descobriu com vivien els ibers de la Penya del Moro a la nova exposició del Centre d’Interpretació del Muncipi (CIM). “Ibers” s’inaugura dijous 16 de febrer, a les 19 h, a Can Ginestar.

El CIM, ubicat a Can Ginestar, adopta un aire més museístic a partir d’aquest 2023. La programació expositiva aprofundirà en èpoques històriques del nostre municipi, començant pel poble iber.

Una mica d’història sobre els ibers de la Penya del Moro

La mostra “Ibers”, que la ciutadania podrà visitar durant tot l’any, ens apropa a la història del poblat iber de la Penya del Moro a través de vuit eixos: urbanisme, societat, comerç, escriptura, dones, teixits i vestits, alimentació i creences.

El poblat iber es va assentar a la Penya del Moro entre el 700 i el 100 aC, aproximadament. Les dimensions dels habitatges documentats oscil·len entre els 10 i els 25 m2 i estan construïdes amb parets de pedra licorella i un arrebossat de fang.

La dieta ibera es basava en productes d’origen vegetal, com cereals i llegums. S’han descobert diferents molins i morters que servien per a l’elaboració de farina. Per les restes d’ossos trobades a la Penya del Moro, sabem també que tenien ovelles i cabres domesticades.

Tenim constància, per exemple, que els ibers comerciaven amb altres poblats mediterranis, com grecs i púnics, i que cremaven els seus difunts i feien ofrenes als deus i deesses, tal com detalla l’exposició.

Com es va descobrir el poblat iber de Sant Just?

La mostra “Ibers” ofereix també una retrospectiva de les tasques d’excavació de la Penya del Moro, de l’any 1972, i posa l’accent en la figura de l’arqueòleg Josep Barberà i Farràs, fundador de la Societat Catalana d’Arqueologia, que va liderar l’excavació amb el suport del santjustenc David Guasch i Dalmau i d’un grup de voluntaris.

El conte de l’Arrel: un llibre infantil per apropar-nos als orígens del nostre municipi

Durant l’acte d’inauguració del 16 de febrer també es presentarà El conte de l’Arrel, una narració infantil que ens apropa als orígens del nostre municipi i que es lliurarà a nens i nenes de les diferents escoles de Sant Just Desvern.

La narració, amb la voluntat de ser didàctica i entretinguda, mostra el dia a dia del poblat iber de la Penya del Moro de la mà de l’Arrel, un dels personatges dels gegants de Sant Just.

L’acte comptarà amb la presència de Txell Ribes, la il·lustradora del llibre.