El pressupost per al 2023, de 33 milions d’euros, té l’objectiu de congelar la pressió fiscal i d’incentivar les polítiques socials

Entrada Ajuntament de Sant Just Desvern

El ple municipal extraordinari del mes d’octubre ha aprovat el pressupost de l’Ajuntament per a 2023 per valor de 29,4 milions d’euros i el de l’empresa municipal Promunsa per 4,7 milions d’euros, amb el suport d’En Comú Sant Just, Endavant Sant Just i el regidor no adscrit; l’abstenció d’ERC i la regidora no adscrita, i el vot en contra de la CUP. El pressupost consolidat, que representa la suma del pressupost de l’Ajuntament i de Promunsa, amb l’eliminació de les transferències internes, ascendeix a 33 milions d’euros.

Per primera vegada, s’han aprovat conjuntament en un únic ple les ordenances i els pressupostos, és a dir, els ingressos i les despeses de l’any vinent. Pel que fa als ingressos, l’Ajuntament ha decidit congelar totes les taxes de la ciutadania, ja que estem en un context de contenció fruït de la crisi provocada per la guerra a Ucraïna. Així doncs, no s’apujarà l’IBI a les llars del municipi.

El pressupost és l’eina de la gestió pública on, de forma sistemàtica i ordenada, es concreten el conjunt de béns, serveis i actuacions que es pretenen dur a terme al llarg d’un any. Estan finançats a càrrec dels fons públics, per tal d’avançar en l’estratègia de la corresponent administració, i l’Ajuntament de Sant Just Desvern hi destina els seus recursos municipals a les diferents polítiques, programes, actuacions i projectes que obeeixen als objectius plantejats en el marc del Pacte de Govern i que es concreten en el Pla d’Actuació Municipal (PAM), el Pla d’Inversions 2019/2023 i el Pacte de Ciutat.

Enguany, però, els comptes municipals per al 2023 s’han vist afectats per la guerra d’Ucraïna, que ha provocat una nova situació de crisi a les economies occidentals, amb elevades taxes d’inflació, contracció del creixement, pujades del tipus d’interès i desabastiment de matèries primeres. Així doncs, el pressupost de l’Ajuntament es redueix un 5,87 % en relació a 2022. En canvi, el de la societat mercantil de capital íntegrament municipal Promunsa s’incrementa un 12,70 %, ja que es farà una aposta forta per l’habitatge públic amb la creació de pisos de lloguer jove als Jovenívols i la rehabilitació de pisos de lloguer per a la gent gran al Mil·lenari.

La reducció del pressupost es veu compensada amb un increment important de la participació en els tributs de l’Estat, que augmenten un 3% l’any vinent. Gràcies a això i a l’amortització anticipada de la meitat del deute viu que es va dur a terme el mes de juliol de 2022 amb el romanent de tresoreria per a despeses generals, el pressupost corrent creixerà i es veurà reflectit en la incrementació de la despesa social i en serveis a les persones, així com les despeses d’activitats dels programes de cultura.

El pressupost de l’any que ve també contempla la creació d’11 places noves. Amb l’obertura de la nova escola bressol municipal, Mainada, es contractaran 8 educadors/es i 1 conserge. També es crearà una nova figura d’educador/a social per reforçar els serveis socials de l’Ajuntament, així com una nova plaça d’agent de la Policia Local.