A l’estiu, vigileu amb els mosquits

La presència de diferents espècies de mosquits a Catalunya i especialment la colonització del mosquit tigre (inclosa dins el catàleg espanyol d’espècies exòtiques invasores) constitueixen una amenaça greu per la salut pública de les persones.

Les pluges de la primavera i les elevades temperatures de l’estiu han provocat una presència destacada de mosquits en aquest període. El Consell Comarcal i l’Ajuntament treballen per controlar aquestes poblacions quan les larves s’originen en la via pública, però això no treu que la ciutadania prengui consciència i col·labori per evitar la seva proliferació i les molèsties que ocasionen, perquè l’altra meitat de les larves es troben en finques privades.

A l’estiu, vigileu amb els mosquits. Aquestes són les nostres recomanacions:

  1. Compte amb l’aigua: és el lloc on es desenvolupen les seves larves. Buideu, tapeu o canvieu l’aigua dels recipients (plats sota testos, pneumàtics, galledes, bidons, cendrers…), o deixeu-los cap per avall evitant l’acumulació d’aigua. I vigileu amb les depuradores, fonts, safareigs i piscines sense manteniment!
  2. Al vespre i a les nits, apagueu el llum: el mosquit comú té una certa atracció per les fonts de llum.
  3. Fotoprotectors: si voleu protegir-vos del sol i a més evitar les picades de mosquits, és aconsellable afegir-vos primer el fotoprotector i posteriorment el repel·lent.
  4. Elecció de roba: utilitzeu pantalons llargs o peces de roba que cobreixin més quan estigueu en un entorn amb molts mosquits.
  5. Repel·lents: són els grans aliats per excel·lència (en crema o esprai). Llegiu-ne les instruccions, especialment si els heu d’aplicar sobre nens petits. Atenció, perquè hi ha dispositius completament ineficaços, com són els aparells per ultra-sons. D’altres tenen una eficàcia molt baixa, com ara les polseres o els pegats.
  6. Utilitzeu mosquiteres: és el mètode més fàcil i pràctic que podem instal·lar. Ara bé, cal recordar que el mosquit tigre és de costums diürnes i ataca preferentment al jardí.
  7. Davant d’una picada: renteu-la bé amb aigua i sabó i desinfecteu-la. Consulteu el metge quan pugui ocasionar més reaccions. És important que si apareixen símptomes, com dolor, febre o vòmits, acudiu al metge el més aviat possible. Per disminuir la picor, sobretot, eviteu la temptació de rascar-vos; podeu alleujar-la utilitzant glaçons de la nevera o altres elements freds.

Per més informació, contacteu amb el Servei de Salut Pública de l’Ajuntament de Sant Just Desvern: 93 480 48 00.