La Generalitat de Catalunya ja ha obert la convocatòria d’ajuts per a la retirada i gestió d’amiant amb un fons de 8 milions d’euros

El termini per a sol·licitar-los va començar el passat 15 de gener i s’allargarà fins a l’exhauriment de la disponibilitat pressupostària, que és de 8 milions d’euros. Poden sol·licitar la subvenció propietaris de béns immobles que continguin elements d’amiant procedents de la construcció que impulsin el seu desamiantatge, ja siguin persones físiques o jurídiques, públiques o privades, i comunitats de veïns.

Aquests ajuts els convoca l’Agència de Residus de Catalunya per retirar residus de materials d’aïllament i de construcció amb amiant. La finalitat de la subvenció és fomentar-ne la retirada i procurar que aquesta s’efectuï en condicions òptimes, amb la finalitat última de la millora ambiental i la minimització del risc que aquest material comporta per a la salut pública.

L’amiant es va fer servir de manera extensiva i intensiva al nostre país entre els anys 1950 i 1990, ja que era un material abundant i econòmic que oferia molt bones propietats aïllants i ignífugues. Malauradament, es va comprovar que si s’altera, bé sigui per manipulació o per degradació, allibera microfibres que poden penetrar en el cos per les vies respiratòries. Aquesta entrada a l’organisme pot provocar diversos tipus de càncer i dues malalties causades exclusivament per la pols d’amiant: l’asbestosi i el mesotelioma maligne. Per aquest motiu, se’n va anar restringint l’ús, fins que el 2002 es va fer efectiva a tot l’Estat espanyol la prohibició total de fabricar, utilitzar o comercialitzar materials que continguessin amiant. 

Totes les persones sol·licitants han d’annexar a la sol·licitud, emplenada d’acord amb el formulari signat, la documentació següent: document acreditatiu de la propietat de l’immoble, memòria descriptiva dels elements d’amiant per retirar i còpia del pressupost de l’empresa inscrita al Registre d’empreses amb risc d’amiant (RERA) que realitzarà els treballs. A més, en el cas de comunitats de veïns, també es necessita el certificat de l’administrador de l’acord conforme la junta de propietaris adopta la sol·licitud de la subvenció i la seva execució d’acord amb el projecte corresponent. En el cas que qui ho sol·liciti sigui un particular, el tràmit es pot fer per internet i també presencialment. Els autònoms, professionals, empreses i entitats ho hauran de fer per internet.

Segons el cens d’amiant elaborat per la Generalitat de Catalunya, a Sant Just Desvern hi ha 84 elements de fibrociment censats. La subvenció per a les despeses econòmiques derivades de la retirada, el transport i el tractament dels residus d’amiant serà de caràcter dinerari, amb un percentatge del 100% de les factures presentades i un màxim per metre quadrat de coberta d’amiant segons un escalat ja determinat i que es pot consultar als requisits de la convocatòria.

Les persones interessades poden aclarir els seus dubtes a l’apartat de preguntes i respostes freqüents de l’Agència de Residus de Catalunya i, en cas, de no resoldre aquests poden utilitzar la bústia de contacte

La UE fixa l’objectiu de la retirada de l’amiant per al 2028 en edificis públics i per al 2032 a la resta

La Unió Europea ha establert recomanacions per a la retirada de l’amiant, fixant com a objectiu eliminar aquest material de tots els edificis públics abans del 2028 i del conjunt del territori abans del 2032.

En resposta a aquestes recomanacions, el Govern de la Generalitat de Catalunya va aprovar el 21 de març de 2023 el Pla nacional per a l’erradicació de l’amiant a Catalunya 2023-2032. Aquest pla inclou 21 actuacions organitzades en quatre àmbits principals:

  1. Identificació de l’amiant: Detecció i regulació de les vies d’obtenció d’informació, tractament de les dades recollides i formació dels tècnics implicats.
  2. Retirada de l’amiant: Priorització de l’erradicació en edificis públics, promoció de l’eliminació en l’àmbit privat i gestió segura dels residus generats, incloent-hi iniciatives de reciclatge.
  3. Prevenció: Campanyes de sensibilització, revisió de protocols d’emergència, seguiment de la salut dels treballadors exposats i reforç de la recerca sanitària.
  4. Nou marc normatiu de referència: Desenvolupament d’una legislació específica per a l’erradicació de l’amiant a Catalunya i impuls dels canvis normatius necessaris a nivell estatal.

Per al finançament del pla, es va constituir un important fons econòmic específic, ampliable amb aportacions addicionals, a més de l’esforç inversor destinat anualment a la retirada d’amiant d’edificis públics i al foment de la seva eliminació en l’àmbit privat.

Així mateix, el 3 de desembre de 2024, el Govern va aprovar el Projecte de llei per a l’erradicació de l’amiant a Catalunya, que estableix un marc jurídic per a una actuació comuna de totes les administracions públiques amb la finalitat de lluitar contra els efectes nocius de l’amiant i accelerar la seva retirada.