El Ple de Sant Just votarà els ajuts socials per al pagament de l’IBI del 2023 i la revisió del DUPROCIM, el Document Únic de Protecció Civil del municipi

Aquest dijous 19 de desembre de 2024, a les 19 h, se celebra el darrer Ple municipal d’aquest 2024 de l’Ajuntament de Sant Just Desvern, corresponent a la sessió ordinària del mes de desembre. Una sessió que es podrà seguir en directe a través de YouTube, el mateix que l’espai dels precs i preguntes de la ciutadania que començarà una hora abans, a les 18 h.

L’ordre del dia del Ple municipal de desembre consta de cinc punts dictaminats, un d’ells corresponents a l’àrea d’Economia, dos de la d’Alcaldia i Serveis Generals, i els altres dos de l’àrea de Territori. A més, hi haurà dos punts per via d’urgència.

Aprovació de les bases per a l’atorgament d’ajuts destinats a lluitar contra l’exclusió social relatius a l’Impost de Béns Immobles que grava l’habitatge habitual.

L’Ajuntament de Sant Just Desvern impulsa un any més aquest sistema d’ajuts, que es va instaurar l’any 2013 en resposta a la crisi econòmica, i que es manté per pal·liar els efectes actuals del context econòmic i sociolaboral, i donar suport a persones o famílies amb escassos recursos econòmics a fer front a l’IBI de l’exercici 2023 del seu habitatge habitual.

Les bases reguladores d’aquests ajuts, que es concedeixen en règim de concurrència competitiva amb possibilitat d’ampliació si s’esgoten els fons disponibles en el Pressupost municipal del 2024, tenen caràcter reglamentari i segueixen l’article 49 de la Llei 7/1985, i beneficien a les persones físiques que siguin propietàries o llogateres amb IBI repercutit al contracte de lloguer, sempre que l’habitatge sigui el domicili habitual. A més es considera la renda de tota la unitat de convivència, amb ajustos en cas de persones discapacitades.

Els criteris d’atorgament estan limitats des del punt de vista de la renda per l’Indicador de Renda de Suficiència de Catalunya (IRSC), l’ajut es determina segons el valor cadastral de l’habitatge amb percentatges progressius que decreixen per a valors més alts, i els percentatges s’incrementen per a unitats amb persones discapacitades.

Aquests ajuts volen garantir un suport efectiu a les persones i famílies més vulnerables, assegurant alhora una gestió transparent i ajustada a la normativa vigent. Un cop aprovats en el Ple municipal, les sol·licituds es podran presentar, tant en línia com de manera presencial a l’Ajuntament, entre el 21 de desembre de 2024 i el 21 de febrer de 2025, i tota la informació, incloent-hi les bases i el formulari, estarà disponible a la seu electrònica municipal.

Aprovació de les normes de funcionament del Comitè de Seguretat i Salut laboral de l’Ajuntament de Sant Just Desvern.

L’Ajuntament de Sant Just Desvern va constituir aquest òrgan paritari i col·legiat, format per un nombre igual de representants del Consistori i del personal municipal, en aplicació de la Llei 31/1995 de Prevenció de Riscos Laborals.

L’objectiu és establir el funcionament intern del Comitè, les seves competències en termes de prevenció i seguiment, de consulta i informació, i d’avaluació i supervisió, així com garantir la seguretat i la salut del personal al servei de l’Ajuntament.

Entre d’altres, es fixa que el Comitè es reunirà trimestralment de forma ordinària o, de manera extraordinària, quan ho sol·liciti alguna de les parts, amb la presa d’acords per majoria simple i amb caràcter vinculant.

Modificació singular de la relació dels llocs de treball (RLT) respecte la inclusió de diversos llocs de treball amb motiu de l’aprovació del pressupost exercici 2025.

El Pressupost General per a l’any 2025, que ja va ser aprovat pel Ple municipal, inclou l’ampliació de la plantilla amb 8 nous llocs de treball, concretament un/a sergent/a amb categoria C1, un/a tècnic/a mitjà de gestió administrativa en l’àmbit de l’ASP (A2), un/a arquitecte/a tècnic (A2), un/a educador/a d’escola bressol (C1), un/a conserge (C2), un/a tècnic/a de medi ambient (A2) i dos oficials de brigada (C2).

Aquesta modificació es justifica per necessitats operatives i amb la confirmació de la disponibilitat pressupostària per fer-hi front a partir de l’1 de gener de 2025, després d’un procés que reflecteix l’esforç per ajustar la plantilla municipal a les necessitats del servei públic, garantint una gestió eficient i conforme a la normativa.

Aprovació provisional de la modificació puntual de l’ordenació de la UA3 del Pla especial de la Carretera Reial – Barriada de l’Hostal.

Es planteja una modificació puntual per adequar la planificació urbanística vigent a les necessitats actuals, millorant els usos del sòl i l’ordenació dels espais, en benefici de la cohesió urbanística i social d’aquesta zona del municipi de Sant Just Desvern.

Els objectius específics de la modificació és optimitzar l’ús del sòl en l’àmbit de la UA3, promoure una millor integració urbanística en el marc del Pla Especial i garantir una ordenació que respon a criteris de sostenibilitat i funcionalitat, tot esperant una millora de la qualitat urbanística i del paisatge, i un increment del benestar social a la zona amb una millor planificació dels espais públics i privats. 

Aprovació de la revisió del document únic de Protecció Civil municipal de Sant Just Desvern (DUPROCIM).

L’aprovació de la revisió del DUPROCIM implica l’actualització d’una eina essencial per a la gestió de riscos i emergències al municipi de Sant Just Desvern.

El DUPROCIM és un instrument tècnic que integra tots els plans d’emergència municipals en un únic document, en compliment de la legislació de Protecció Civil. La revisió busca actualitzar els continguts per ajustar-los a les noves normatives, riscos identificats i necessitats del municipi, amb l’objectiu principal de millorar la capacitat de resposta i de coordinació davant de possibles situacions d’emergència, com incendis, inundacions, accidents químics o altres riscos naturals o antròpics.

Els aspectes principals de la revisió ha estat la identificació i avaluació de riscos, actualitzant les amenaces potencials per a Sant Just Desvern, com ara incendis forestals, riscos geològics, talls de subministrament o emergències sanitàries, tenint en compte canvis en l’ús del sòl i la urbanització, així com les noves infraestructures. A més a més, s’han integrat els plans específics i s’han coordinat els Plans supramunicipals de la Generalitat de Catalunya.

D’altra banda, s’ha realitzat una actualització dels protocols i els procediments operatius per actuar davant de situacions d’emergència, que inclou el paper de l’Ajuntament de Sant Just Desvern, dels serveis d’emergència, de les entitats voluntàries i de la ciutadania, així com una revisió dels recursos disponibles (equipaments, vehicles d’emergència, punts d’evacuació, centres logístics i vies d’accés) i una identificació de zones segures i punts crítics. Finalment, s’ha valorat la incorporació de les noves tecnologies amb sistemes d’alerta i d’eines digitals de gestió d’emergències, així com millores en la comunicació i avisos a la població. 

Aquesta revisió reforça el compromís de Sant Just Desvern amb la protecció de la seva població i territori davant situacions d’emergència. 

Els dos punts per via d’urgència són:

Resolució de reclamacions, rectificació d’errors materials i aprovació definitiva de les ordenances fiscals 2025.

El 24 d’octubre de 2024, el Ple municipal va aprovar provisionalment la modificació de diverses ordenances fiscals per la seva aplicació a partir de l’1 de gener de 2025. Durant el període d’exposició pública, es van rebre reclamacions per part de dues persones a títol individual sobre la taxa de gestió de residus municipals i es van identificar errors materials en les ordenances fiscals número 4 i 28.

La proposta de resolució de les dues reclamacions és desestimar-les perquè aquestes no compleixen criteris de legalitat i s’acorda rebutjar-les basant-se en l’autonomia municipal i els informes tècnics disponibles. D’altra banda, es rectifiquen els errors materials de les ordenances fiscals número 4 i 28.

D’aquesta manera, hi ha l’aprovació definitiva de l’ordenança general de gestió, inspecció i recaptació, de l’impost sobre béns immobles (IBI), de l’impost sobre vehicles de tracció mecànica, de l’impost sobre l’increment de valor dels terrenys de naturalesa urbana i altres taxes vinculades a serveis municipals per a l’exercici 2025.

Aprovació provisional de la modificació del Pla Parcial de La Bonaigua en l’àmbit de la UA2 Els Garrofers.

El 24 de juliol de 2024, per Decret d’Alcaldia, es va aprovar inicialment la Modificació Puntual del Pla Parcial de la Bonaigua en l’àmbit UA2 Els Garrofers a Sant Just Desvern, condicionada a la incorporació de prescripcions i recomanacions, i sotmesa a la corresponent fase d’informació pública.

Els grups municipals de la CUP i d’ERC, i altres representants individuals i entitats, van presentar al·legacions que principalment qüestionaven la densitat d’habitatges, el desequilibri entre unitats d’actuació i la manca de mesures per evitar l’elitisme urbanístic. En aquest sentit, s’han incorporat modificacions i ajustos, mentre que s’han desestimat majoritàriament les al·legacions per no afectar les bases legals de la modificació puntual i algunes s’han considerat parcialment per ajustar-se als requeriments tècnics.

Un cop aprovada provisionalment pel Ple municipal la Modificació Puntual del Pla Parcial després de resoldre les al·legacions i incorporar les modificacions necessàries, l’expedient es tramet a la Comissió Territorial d’Urbanisme de l’Àmbit Metropolità de Barcelona per a la seva aprovació definitiva.

L’ordre del dia de la sessió ordinària del mes de desembre del Ple municipal de l’Ajuntament de Sant Just Desvern d’aquest 19 de desembre de 2024 es pot consultar en aquest enllaç.