El Govern de Catalunya distingeix l’actriu santjustenca Clara Segura Crespo i la Fundació Solidança, amb seu a Sant Just, amb la Creu de Sant Jordi d’aquest 2024

El Govern de Catalunya, a proposta de la consellera de Cultura, ha acordat concedir la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya 2024 a 20 personalitats i 10 entitats que, pels seus mèrits, han prestat serveis destacats a Catalunya en la defensa de la seva identitat o en el pla cívic i cultural.

Una d’aquestes 20 personalitats és l’actriu santjustenca, Clara Segura Crespo, “per la seva inspiradora qualitat interpretativa i gran creativitat, que l’han portada a ser un dels referents artístics del nostre país”, mentre que una de les 10 entitats reconegudes és la Fundació Solidança, amb seu a Sant Just Desvern. 

Llicenciada en Art Dramàtic per l’Institut del Teatre i titulada en solfeig, cant coral i piano pel Conservatori Superior de Música del Liceu, la santjustenca té una àmplia trajectòria d’èxit, vinculada al món del teatre, la televisió i el cinema. La seva carrera, versàtil i polifacètica, ha estat molt arrelada a la producció catalana. El públic del nostre país la recorda pels seus populars papers a Porca MisèriaCreatura, o més recentment, La casa en flames o El 47. Al llarg d’aquesta carrera, de més de tres dècades, ha guanyat, entre molts d’altres, tres premis Gaudí, vuit premis Butaca i el Premi Margarida Xirgu, a més de rebre, l’any 2014 el Premi Ciutat de Barcelona i, el 2016, el Premi Nacional de Cultura.

Per la seva banda, la Fundació Solidança, una entitat amb seu a Sant Just Desvern, se la reconeix “pel seu cabdal esforç en favor d’una societat més igualitària i justa, gràcies a la seva excel·lent labor d’inserció sociolaboral”. Des de la seva creació, el 1997, desenvolupen programes d’inserció laboral i accions formatives dirigides a persones en situació de vulnerabilitat social, a través d’activitats vinculades a la gestió integral de residus i a l’economia circular. La seva acció la porten a terme a les províncies de Barcelona i Girona, amb una tasca que se centra principalment en la reutilització de tèxtils i electrodomèstics, alhora que ofereixen formació professional i participen en la sensibilització ambiental, mitjançant diverses campanyes. Un treball molt valuós, que conjuga la lluita social amb la mediambiental, per tal de millorar la vida de la gent.

La Creu de Sant Jordi és un dels màxims reconeixements que pot rebre una persona per part de la Generalitat de Catalunya. La distinció es va crear el 1981 amb la finalitat de distingir les persones naturals o jurídiques que, pels seus mèrits, hagin prestat serveis destacats a Catalunya. Qualsevol ciutadà, grup de ciutadans o entitat pot demanar que s’atorgui aquest guardó a alguna persona, sigui física o jurídica.

L’elecció de les personalitats distingides amb aquest guardó ha volgut respectar, com ja ha estat palès en les darreres edicions del premi, la paritat de gènere. A més, la selecció de guardonats també reflecteix la diversitat de camps en què treballen les persones i les entitats distingides amb les creus, així com la representació territorial.