Sant Just aprovarà en el Ple d’octubre incrementar el parc d’habitatges socials destinats a lloguer social, especialment per a persones en situació de risc d’exclusió social

Aquest dimecres 30 d’octubre de 2024, a les 19 h, se celebra el Ple municipal ordinari corresponent al mes d’octubre de l’Ajuntament de Sant Just Desvern, un dia abans de l’habitual per no coincidir amb l’inici de la festivitat de Tots Sants. Una sessió que es podrà seguir en directe a través de YouTube, el mateix que l’espai dels precs i preguntes de la ciutadania que començarà una hora abans, a les 18 h.

L’ordre del dia del Ple municipal d’octubre consta de cinc punts dictaminats, tres d’ells corresponents a l’àrea d’Alcaldia i Serveis Generals, un de l’àrea de Territori, i un altre de l’àrea de Serveis a la Persona. A més, hi haurà tres mocions, dues presentades per ERC, una d’elles promoguda per la CAL, i una per Junts x Catalunya.

Nomenament de representants municipals en òrgans col·legiats externs

Arran de la renúncia en el Ple municipal de setembre de la regidora Gina Pol i Borràs, qui ocupava diversos càrrecs en òrgans col·legiats externs, s’ha d’acordar la designació dels nous representants de l’Ajuntament de Sant Just Desvern en diversos ens.

Aprovació definitiva Reglament regulador del Consell Municipal de l’Habitatge

En la sessió ordinària del 25 de juliol de 2024, es va aprovar inicialment la creació del Consell Municipal de l’Habitatge de Sant Just Desvern i el seu Reglament. Durant el període d’informació pública, s’han presentat quatre al·legacions per part de la regidora Anna Vilanova Fernández, en representació del grup municipal de la CUP-AMUNT. Aquestes al·legacions proposen, entre altres, un canvi de nom del consell, la inclusió de referències al Reglament de participació ciutadana, la modificació de les funcions, i una ampliació de la representació ciutadana en el consell. La proposta d’acord que es porta al Ple desestima les al·legacions presentades, aprova definitivament el Reglament del Consell Municipal de l’Habitatge, amb el mateix text que es va aprovar inicialment, i s’acorda publicar el reglament al Butlletí Oficial de la Província de Barcelona i fer-ne una referència al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya​.

Concessió d’ús de quotes de participació de la instal·lació fotovoltaica de l’equipament municipal Les Escoles

La proposta d’acord fa referència a l’aprovació de les clàusules reguladores per la concessió d’ús de quotes de participació de la instal·lació fotovoltaica de l’equipament municipal Les Escoles, amb l’objectiu de permetre la participació de la ciutadania en l’ús de l’energia generada en aquesta instal·lació d’autoconsum col·lectiu compartint part de l’energia generada amb els veïns, especialment amb aquells que no poden instal·lar plaques solars pròpies. A més, les clàusules estableixen les condicions per la cessió temporal d’aquestes quotes de participació.

Aquest sistema busca fomentar la transició energètica cap a un model més sostenible i facilitar l’accés a l’autoconsum compartit per a totes les persones residents de Sant Just Desvern, especialment aquelles en situació de vulnerabilitat que rebran prioritat en l’assignació de l’energia generada​

Modificació del contracte mixt del servei de manteniment de l’arbrat, jardineria, zones verdes, sauló, neteja i reg, i del subministrament de plantes, arbres i material relacionat amb les tasques de manteniment

Aquesta modificació proposa a partir d’un informe tècnic que justifica la necessitat de realitzar ajustos en la prestació d’aquest servei per adaptar-lo millor a les circumstàncies actuals, com l’augment de l’ús post-pandèmia de les zones verdes, que requereix una intensificació del manteniment. 

La proposta se centra principalment en els canvis horaris per a una prestació més contínua i eficient, millorant així la resposta a les incidències i la coordinació amb els tècnics municipals. Tot i que la modificació afecta la prestació del servei, no implica cap canvi en el preu del contracte inicial.​

Addenda al conveni de col·laboració entre Ajuntament i PROMUNSA per donar accés a persones o unitats familiars del municipi amb especials necessitats d’atenció a un habitatge de titularitat pública de la Carretera Reial 

L’addenda inclou l’habitatge situat a la Carretera Reial, 106, 8a, 66a, adquirit per PROMUNSA el 29 d’abril de 2024, amb l’objectiu d’incrementar el parc d’habitatges socials destinats a lloguer social, especialment per a persones en situació de risc d’exclusió social. L’import total del conveni per a l’any 2025, després de la incorporació d’aquest habitatge, es fixa en 95.198,99 euros, amb una part de la despesa assignada a través del pressupost municipal​, concretament amb un import 14.916 euros.

Moció promoguda per la CAL i presentada per ERC en suport al Correllengua 2024

La moció reivindica el paper del Correllengua com a esdeveniment que impulsa l’ús de la llengua catalana i promou activitats de cohesió social i identitat col·lectiva al territori de parla catalana, tenint en compte la necessitat de treballar per la normalització del català i garantir-ne el seu ús com a llengua viva en un context globalitzat.

Moció d’ERC a favor de la regulació dels contractes de lloguer de temporada i del lloguer d’habitacions

La moció posa de manifest les dificultats creixents per accedir a un habitatge digne a Catalunya, amb especial menció a la situació a Sant Just Desvern. Segons la moció, els contractes de lloguer de temporada i d’habitacions sovint són utilitzats per esquivar les regulacions de preus de lloguer, generant una situació de precarietat i inestabilitat per als llogaters. El text subratlla que, des del març de 2024, s’aplica una limitació de preus en els municipis amb mercat residencial tensat, però algunes persones propietàries opten per ofertes de lloguer de curta durada, aprofitant la menor regulació d’aquestes modalitats. Això ha convertit el lloguer de temporada i el d’habitacions en una forma de negoci que, segons els promotors de la moció, afecta negativament el mercat de lloguer.

La proposta d’acord de la moció demana refermar el compromís de l’Ajuntament en la regulació d’aquests tipus de lloguers per evitar-ne l’ús especulatiu i instar, tant al Govern de la Generalitat com al Govern de l’Estat i altres institucions, a promoure mesures legislatives per regular de forma efectiva aquest tipus de lloguers, amb l’objectiu de garantir un mercat més just i accessible per a les persones llogateres​.

Moció de Junts per Catalunya de suport a la Declaració de Prada

La moció se centra en la defensa del català davant la situació d’emergència lingüística que travessa la llengua, fent referència a la “Declaració de Prada,” signada el 22 d’agost de 2024 durant la Universitat Catalana d’Estiu, la qual subratlla la necessitat d’actuar per revertir la regressió en l’ús del català.

La moció planteja el suport explícit de l’Ajuntament de Sant Just Desvern a la Declaració de Prada i a les mesures que proposa com la defensa dels drets lingüístics i la promoció del català en l’educació i en l’àmbit digital, així com la promoció de l’ús del català en totes les àrees d’actuació municipal, reforçant les polítiques de promoció lingüística a nivell local.

L’ordre del dia de la sessió ordinària del mes d’octubre del Ple municipal de l’Ajuntament de Sant Just Desvern d’aquest dimecres 30 d’octubre de 2024 es pot consultar en aquest enllaç