Afectacions aquest dilluns a la majoria de línies d’autobús que operen a Sant Just Desvern amb motiu de la vaga del sector del transport de viatgers per carretera

Aquest dilluns 28 d’octubre la gran majoria de línies d’autobús que circulen per Sant Just Desvern es veuran afectades per la vaga, convocada per diversos sindicats del sector del transport de viatgers per carretera, de les empreses operadores de les línies d’autobús diürn i nocturn de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB).

Gairebé tots els busos de les empreses operadores circularan segons els serveis mínims que ha establert el Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya, que són del 40 % entre les 6.30 i les 9.30 h i entre les 16 i les 20 h, mentre que a la resta de franges horàries el servei serà només del 20%. Pel que fa al municipi de Sant Just Desvern, aquesta incidència afectarà a les línies interubanes L51, L50/L62, L61/L64, L60 i L65 operades per l’empresa Soler i Sauret amb una concessió de la Generalitat de Catalunya, a les línies L21 i X30 operades per Moventis, a les línies L46 i L77 gestionades per Monbus i a la línia nocturna N12 operada per Avanza, totes elles corresponents a l’AMB. El mateix per les línies 63 i 157, operades per TMB.

Una de les excepcions d’aquesta norma general seran les línies que operen amb només dos busos, com és el cas de la línia JT de l’empresa Soler i Sauret, que oferirà un servei del 50%, mentre que la línia JM circularà amb un 40% en hora punta i un 20% en hora vall.

Per a més informació poden consultar l’enllaç de l’AMB.

A nivell general, l’Ordre EMT/2024 del Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya garanteix el servei essencial del sector del transport de viatgers i mercaderies per carretera davant diverses convocatòries de vaga. Les aturades, convocades pels sindicats CCOO, UGT i SLT, estan programades, a més d’aquest dilluns 28 d’octubre, per a diversos altres dies com l’11, 28 i 29 de novembre, i 5 i 9 de desembre, així com a partir del 23 de desembre de manera indefinida.

Els serveis mínims s’han determinat de la següent manera:

  • Transport urbà i interurbà de viatgers: 40% del servei durant les franges de 6.30 a 9.30 h i de 16 a 20 h, i 20% durant la resta de la jornada.
  • Transport de persones amb discapacitat i transport escolar: 85% del servei.
  • Transport de mercaderies: Cobertura equivalent a un dia festiu per al subministrament a establiments sanitaris i farmacèutics, i transport de mercaderies peribles que no es puguin conservar més de 24 hores.
  • Grues autopropulsades: Només per a emergències que posin en risc la seguretat de les persones o béns.

El Govern català busca, amb aquesta ordre, equilibrar el dret a la vaga amb la necessitat de garantir la mobilitat i l’accés als serveis essencials, especialment per a aquells col·lectius més vulnerables.