“Hotel d’insectes” i “Taller d’anellament d’ocells”, propostes de la Jugateca ambiental aquest cap de setmana al Parc del Mil·lenari i de Torreblanca de Sant Just

El Parc del Mil·lenari serà la seu aquest dissabte a partir de les 12 h de l’activitat “Hotel d’insectes”, mentre que el Parc de Torreblanca acollirà diumenge, també a les 12 h, el “Taller d’anellament d’ocells”, ambdues activitats vinculades a la Jugateca ambiental, organitzada conjuntament entre l’Ajuntament de Sant Just Desvern i l’Àrea Metropolitana de Barcelona.

Dissabte, al Parc del Mil·lenari, una eruga ben especial explicarà com són d’importants els hotels d’insectes, unes estructures que serveixen de refugi a diverses espècies. Amb diferents materials de construcció (inerts i/o orgànics), es dissenyen un conjunt d’habitacles amb l’objectiu d’atreure’n diferents grups d’insectes. La seva presència aporta un conjunt de beneficis de vital importància en els ecosistemes; no només potencien la biodiversitat, sinó que, a més, alguns dels insectes que els ocupen són grans pol·linitzadors de plantes. Però els insectes pol·linitzadors estan en regressió a tot arreu a causa de l’ús de fitosanitaris i la fragmentació de l’hàbitat, entre d’altres causes. És per aquest motiu que la instal·lació d’hotels d’insectes en parcs metropolitans ajuda a desenvolupar les poblacions d’aquests éssers vius, ja que els hi permet trobar un lloc, dins del context urbà, per pondre els ous i/o completar el seu desenvolupament larvari.

En l’activitat de diumenge al Parc de Torreblanca, els infants, a més d’aprendre en què consisteix l’anellament d’ocells, coneixeran aspectes sobre la fauna que habita a l’entorn del riu Llobregat.

La Jugateca ambiental, amb aquestes activitats gratuïtes que no requereixen inscripció prèvia, es presenta com un espai on les famílies, amb nens i nenes de totes les edats, poden compartir una estona de joc i experimentació mentre coneixen els valors dels parcs i platges metropolitans, a més d’altres continguts relacionats amb la sostenibilitat. A més a  més, també disposa d’un espai de joc i experimentació no dirigit, un punt d’informació sobre el parc i el municipi on s’ubiquen i una activitat guiada diferent cada dia sobre natura i medi ambient.