Amb motiu de la commemoració del Dia Mundial de la Salut Mental, l’Ajuntament de Sant Just Desvern ha celebrat aquest migdia la lectura del Manifest de Salut Mental a la plaça Verdaguer, davant de la Casa Consistorial, a càrrec de la regidora d’Acció Social i presidenta de la Taula de la Salut Mental del municipi, Isabel Darder, un acte que enguany ha tingut lloc per primera vegada al poble i que ha comptat amb la presència d’una cinquantena de persones.
La salut mental i el benestar emocional estan relacionades amb la manera com les persones se senten, pensen o actuen en el dia a dia. Els objectius de fer visible aquest dia són sensibilitzar la societat sobre els trastorns mentals, lluitar contra l’estigmatització que pateixen les persones afectades, i impulsar iniciatives que millorin l’atenció. El manifest reivindica la feina com un element fonamental en el procés de recuperació de les persones amb problemes de salut mental i, alhora, unes condicions a la feina que no facin emmalaltir les persones.
El text ha destacat el lema d’enguany, “És l’hora de prioritzar la salut mental a la feina”, ja que l’accés a una ocupació digna no només és un dret fonamental, sinó que és un factor clau per al reconeixement social, la vida independent i el benestar general de totes les persones. Aquest fet s’ha acompanyat de dades que s’han pogut escoltar durant la lectura com que a l’any 2022, a Catalunya, va haver-hi gairebé 140.000 baixes laborals per motiu de salut mental. Les baixes per aquest motiu s’han incrementat més del doble en els darrers 6 anys. A més, segons Obertament, el 52% de les persones treballadores que han deixat d’anar a la feina per un problema de salut mental han amagat el motiu real de la seva absència. D’altra banda, la Confederación Salud Mental España assenyala que només 2 de cada 10 persones que pateixen un problema de salut mental tenen feina. Aquesta impactant xifra posa de manifest la barrera existent que tenen les persones amb trastorn de salut mental a l’hora d’accedir al mercat laboral.
A més de tot això, cal tenir en compte també aspectes com la inestabilitat a la feina, la temporalitat, els sous baixos o un entorn de treball deficient. La falta d’una ocupació digna pot portar a un deteriorament de la salut mental. No tenir cura de la salut mental a l’àmbit laboral pot suposar, no només costos personals, sinó també per a les organitzacions i la societat en conjunt. És essencial, per tant, que la salut mental esdevingui una prioritat en els entorns laborals.
El text, llegit per la regidora Isabel Darder, ha destacat els nombrosos obstacles en el món laboral a que s’enfronten les persones amb salut mental com situacions d’estigma i discriminació a l’hora d’accedir a la feina i rebre els suports necessaris a l’entorn laboral; les dones es veuen afectades pels tradicionals rols de gènere, que afavoreixen la discriminació i les desigualtats a la feina; es troben amb entorns laborals amb càrregues de treball excessives, que no fomenten el nostre benestar, si no tot el contrari; es troben sovint sense els suports que necessitem ni els recursos adequats que els acompanyin per gaudir d’una vida normalitzada al mercat de treball; i veuen com es perpetua la desigualtat en el mercat laboral per la manca de polítiques que fomentin la contractació de persones amb problemes de salut mental.
A més a més, el manifest reclama, davant d’aquesta situació, mesures concretes com garantir el dret de les persones amb problemes de salut mental a l’accés a la feina, així com als suports necessaris; crear entorns laborals saludables que previnguin i promoguin la salut mental, amb formació específica per als equips i s’analitzin exhaustivament els riscos psicosocials; posar a l’abast entorns de confiança, on les persones puguin sentir-se còmodes per compartir i comunicar les seves preocupacions; assolir unes condicions laborals dignes, garantint salaris justos, facilitant la flexibilitat laboral i la conciliació familiar, i creant espais de cura i autocura a la feina; informar sobre els recursos de suport en salut mental, invertir en la creació dels recursos adients i posar en valor l’expertesa del teixit associatiu; revisar amb urgència el sistema de pensions per tal d’adaptar-lo al moment vital de les persones; i fomentar campanyes de sensibilització i formació en salut mental per combatre l’estigma i construir una cultura laboral més inclusiva.
En el marc de commemoració del Dia Mundial de la Salut Mental a Sant Just Desvern, el proper dimecres 16 d’octubre a les 19 h a Les Escoles tindrà lloc la taula rodona sobre Drets i Salut Mental i la conferència a càrrec de l’exjutgessa de família i mesures de suport judicial, Sílvia Ventura, amb la col·laboració de l’Associació Salut Mental Baix Llobregat.