El seguiment de les caixes niu instal·lades als parcs urbans de Sant Just Desvern durant el període 2022-2024 ha revelat que, d’un total de 34 caixes revisades, el 79% presenten signes d’ocupació, un percentatge que augmenta fins al 84,38% si s’exclouen les dues caixes que no s’han pogut revisar.
Cal tenir en compte que de les 34 caixes existents en 7 àrees del municipi com els sectors Walden, Parc Pau Casals, Parc Plana Padrosa, Passatge Dr. Ribalta, Parc de les Basses de Sant Pere, Parc de Can Freixes i escola Canigó, i Jardins de Pere Dot, s’han revisat 32, 2 més no han estat revisades a la zona del Walden i 2 més han desaparegut, concretament una al Passatge Dr. Ribalta i una altra al Parc de Can Freixes i escola Canigó.
Respecte a les espècies ocupants, els pardals han ocupat 12 caixes, convertint-se en el grup més abundant, mentre que les mallerengues, amb la identificació de la mallerenga carbonera en alguns casos, han ocupat 9 caixes. A més a més, destaca la presència del raspinell comú en 6 caixes, una espècie més habitual en zones forestals que en entorns urbans. Cal tenir en compte també que, a més dels ocells, s’han trobat formiguers en 5 caixes, vespers en 2 i, fins i tot, la presència d’un dragó comú. En alguns casos, s’han trobat restes de paper, indicant l’ocupació per algun tipus de rosegador, i en 6 caixes s’ha observat l’existència de nius de temporades diferents, com nius de mallerenga amb un niu de pardal superposat.
Les caixes niu revisades han estat netejades i s’ha pogut comprovar el seu bon estat, no sent necessària la substitució de cap d’aquestes. Aquestes, fabricades amb fusta natural i sense tractar, amb un orifici d’entrada de 27 mil·límetres, un diàmetre òptim per a l’ocupació per part d’aquestes espècies d’ocells, es troben situades a una alçada entre els 4,5 i els 8 metres i es van instal·lar amb perxa telescòpica a les branques dels arbres.
La instal·lació d’aquests habitacles artificials que permeten gestionar aquest tipus determinat de fauna en zones verdes o parc urbans compleix la finalitat de protegir les espècies que crien en forats, de facilitar l’estudi de diversos aspectes de la biologia d’aquestes espècies, i de divulgar i permetre l’educació ambiental.