27 ocells de tres espècies diferents ocupen caixes niu instal·lades a les zones verdes de l’entorn urbà de Sant Just

Fins a 27 exemplars de pardals, mallerengues i raspinells haurien ocupat algunes de les 34 caixes nius instal·lades a les zones verdes de l’entorn urbà de Sant Just Desvern des de l’any 2015. 

Cal tenir en compte que de les 34 caixes existents en 7 àrees del municipi com els sectors Walden, Parc Pau Casals, Parc Plana Padrosa, Passatge Dr. Ribalta, Parc de les Basses de Sant Pere, Parc de Can Freixes i escola Canigó, i Jardins de Pere Dot, s’han revisat 32, 2 més no han estat revisades a la zona del Walden i 2 més han desaparegut, concretament una al Passatge Dr. Ribalta i una altra al Parc de Can Freixes i escola Canigó. Dels 27 exemplars d’ocells, destaca que 12 són pardals, 9 mallerengues i 6 raspinells.

Les caixes niu revisades han estat netejades i s’ha pogut comprovar el seu bon estat, no sent necessària la substitució de cap d’aquestes. Aquestes, fabricades amb fusta natural i sense tractar, amb un orifici d’entrada de 27 mil·límetres, un diàmetre òptim per a l’ocupació per part d’aquestes espècies d’ocells, es troben situades a una alçada entre els 4,5 i els 8 metres i es van instal·lar amb perxa telescòpica a les branques dels arbres.

La instal·lació d’aquests habitacles artificials que permeten gestionar aquest tipus determinat de fauna en zones verdes o parc urbans compleix la finalitat de protegir les espècies que crien en forats, de facilitar l’estudi de diversos aspectes de la biologia d’aquestes espècies, i de divulgar i permetre l’educació ambiental.