Del 16 al 22 de setembre, celebrem la Setmana Europea de la Mobilitat 2024

La Setmana Europea de la Mobilitat 2024 se celebra del 16 al 22 de setembre, amb el lema “Combina i mou-te!”, que posa l’accent en la intermodalitat i fa una crida a moure’ns de forma sostenible en favor del medi ambient i de la nostra salut.

El tema triat aquest any, “Compartim l’espai públic!” reivindica que aquest espai atorga multitud de beneficis a la societat. Un espai on la ciutadania, el transport i les activitats coexisteixen, un espai amb menys contaminació atmosfèrica i acústica que garanteix la seguretat i la igualtat social, així com una millora en la qualitat de vida.

Durant la Setmana Europea de la Mobilitat es promouen hàbits de mobilitat sostenibles, saludables, respectuosos i segurs, com són el desplaçaments a peu, en bicicleta, en transport públic o amb vehicle elèctric. També es visualitzen els canvis possibles en l’ús de l’espai públic, la millora de la qualitat de l’aire i la reducció de la contaminació.

Els objectius principals d’aquest any són els següents:

  • Millorar la qualitat de vida a les ciutats i promoure infraestructures dirigides a les persones.
  • Sensibilitzar la ciutadania sobre els impactes ambientals del transport i informar-la sobre les diferents modalitats.
  • Promoure l’ús dels mitjans de transport més nets i sostenibles i impulsar un canvi d’hàbits oferint infraestructures, xarxes, condicions i destinacions adients, que afavoreixin la mobilitat activa i el transport públic.
  • Potenciar un retrobament de la ciutadania amb la ciutat, la seva gent i el seu patrimoni cultural, en un entorn saludable i relaxat.
  • Complementar iniciatives europees com ara REPowerEU i el Pacte Verd Europeu.

Activitats de la Setmana de la Mobilitat: participa-hi!

Des de Sant Just, participem en diferents activitats de la Setmana de Mobilitat! Suma’t a la mobilitat sostenible:

  1. Cursa de Transports, dimecres 18 de setembre. La sortida és a les 18 h des de l’Ajuntament de Sant Just Desvern, i l’arribada al Parc de la Ciutadella). S’hi pot arribar en transport públic o vehicle privat. Més informació i inscripcions.
  • La Baixcicletada, una pedalada popular que se celebra diumenge 29 de setembre de 2024 des de diferents municipis del Baix Llobregat, i que acaba al Parc de Torreblanca. El punt de trobada a Sant Just Desvern és a les 10.30 h, al Parador. A l’arribada a Torreblanca hi ha programada l’activitat Pedala amb energia! Les persones participants pedalaran en bicicletes estàtiques fins a fer l’energia suficient per cuinar crispetes. Les bicicletes estàtiques generadores d’energia permeten descobrir el potencial de les energies  renovables i comprovar com podem arribar a fabricar alguns productes utilitzant l’energia generada. També hi haurà un taller de manteniment de bicicletes de l’AMB.

L’Ajuntament de Sant Just Desvern, compromès amb la mobilitat sostenible i segura

Aquest mes de setembre, durant l’inici del curs escolar 2024-2025, es realitzarà una prova pilot a les Escoles Bressol Municipals, Marrecs i Mainada. Se cediran dues bicicletes de càrrega amb dues cadiretes cadascuna, perquè les famílies provin aquest mitjà de transport per dur la mainada a l’escola.

També es regalaran bosses especials de la setmana de la mobilitat a les famílies que facin ús de les bicicletes i del bicibús, una iniciativa que l’any passat, els pares i mares de l’escola Montseny van emprendre, i que aquest any se seguirà consolidant.

A més, des de l’Ajuntament de Sant Just Desvern es duen a terme accions durant tot l’any per millorar la mobilitat sostenible. Aquest 2024, s’han emprès diverses millores en la xarxa d’autobusos: la nova línia L21, que connecta de manera directa amb diverses estacions de tren; els nous busos articulats a la X30, per oferir més confort i capacitat, i el JM ara circula també els diumenges.

També s’han implementat nous aparcaments de bicicletes i nous punts de recàrrega per a vehicles elèctrics. Per últim, de cara a l’any 2025 es preveu augmentar el servei de l’AMBici amb tres noves estacions a Sant Just Desvern.

Més informació a la pàgina web de Mobilitat