
El pròxim dimarts, 29 d’abril, es farà un acte en memòria Francisco Casares Rodríguez, veí que va sobreviure a l’horror del camp de concentració de Mauthausen després de més de quatre anys d’atrocitats. Aquest acte inclourà la instal·lació d’una llamborda, anomenada Stolpersteine, davant del carrer Roquetes,16, domicili on va viure Casares durant més de quaranta anys. La col·locació anirà a càrrec de Gunter Demnig (Fundació Gunter Demnig), l’artista creador de les llambordes Stolpersteine, que vindrà a Catalunya per portar directament la llamborda i participar en l’acte de col·locació.
L’acte, que es farà a les 11 h, comptarà amb la presència de la seva família, membres del Centre d’Estudis Santjustencs i la Teresa Cots i el Juli Ochoa que van fer recerca sobre la seva figura publicant l’estudi “Francisco Casares: sobreviure l’infern de Mauthausen” i que intervindran durant l’acte. A més, el Marc Masjuan, dels Tallers de Música, interpretarà “El Cant dels Ocells”.
L’horari de l’acte està supeditat a la presència de l’artista Gunter Demnig i, per tant, ha estat assignat des del Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya.
Qui va ser Francisco Casares?
Va néixer a Motril (Granada) el 3 de juliol de 1918, fill de Francisco i Carmen. Era el gran de 7 germans i fuster d’ofici. A la Guerra Civil va formar part de l’exèrcit republicà. Va passar la frontera per Puigcerdà i, exiliat a França, va pertànyer al 41è Regiment Colonial. Els alemanys el van fer presoner a la línia Maginot, i el van acabar deportant al camp de concentració de Mauthausen.
Va sobreviure a les atrocitats del camp d’extermini i, després de residir uns anys a França, va retornar a Espanya per cercar feina i una vida millor. Es va casar amb María Luisa Ruiz Rubio, amb qui va tenir dos fills, Francisco i José Luis. Però les dificultats per sobreviure a Andalusia durant aquells anys van fer emigrar Casares a Catalunya, i l’any 1963 es va instal·lar a Sant Just Desvern.
Gràcies a la seva feina a la companyia elèctrica ENHER, ell i la seva família es van establir en un edifici d’habitatges destinats als treballadors de l’empresa, situat al carrer Roquetes de Sant Just, on va viure fins als noranta-un anys. Va ser soci de l’entitat Amical de Mauthausen.
La implicació del Centre d’Estudis Santjustencs en el reconeixement a Casares
L’estiu de 2020, durant la pandèmia de Covid-19, es van iniciar els primers contactes amb el Memorial Democràtic per part de l’aleshores regidor de Cultura de l’Ajuntament, Joan Basagañas, amb la voluntat de col·locar una llamborda en memòria del Francisco Casares. Arran d’un treball d’investigació de Maria Teresa Cots Pau i Juli Ochoa González, es va poder recuperar la història d’aquest veí de Sant Just. En reconeixement de la seva lluita, el Centre d’Estudis Santjustencs va proposar la instal·lació d’una llamborda Stolpersteine, i el 25 d’abril de 2021 el Ple de la Corporació va aprovar una moció del PSC per sol·licitar-la.
L’estudi realitzat per Juli Ochoa González i Maria Teresa Cots Pau la tardor de 2020: “Francisco Casares: sobreviure l’infern de Mauthausen”, es pot consultar i descarregar aquí. Existeix també una autoedició en paper limitada de la qual l’Arxiu Municipal en disposa d’un exemplar per gentilesa de l’editor i autor Juli Ochoa i González.