Balanç de la Junta Local de Seguretat 2024 a Sant Just Desvern

La Junta Local de Seguretat, celebrada aquest mes de març a Sant Just Desvern, ha servit per fer balanç dels principals indicadors en matèria de seguretat ciutadana corresponents a l’any 2024. Les dades presentades mostren una tendència positiva en la disminució dels robatoris, però també apunten a un repunt dels accidents de trànsit, especialment en determinats punts del municipi.

Segons les dades recollides per la Policia Local, els robatoris han seguit una línia descendent durant els darrers quatre anys, consolidant una millora en l’àmbit de la seguretat ciutadana. Aquest descens s’atribueix, en part, a l’increment dels controls de seguretat (450 durant el 2024) i a l’ús de tecnologia predictiva i sistemes de patrullatge intel·ligent com el sistema M7, que permet la geolocalització de patrulles i la detecció de situacions de risc de forma anticipada.

Tanmateix, durant el primer trimestre de 2025 s’ha detectat un repunt dels robatoris, fet que posa de manifest la necessitat de mantenir l’alerta i extremar les precaucions, tant per part de la ciutadania com dels cossos de seguretat. L’Ajuntament ja treballa amb la Policia Local per intensificar la vigilància i reforçar les accions preventives.

En canvi, els accidents de trànsit, amb 68 persones ferides, han augmentat respecte a anys anteriors. El 2024 s’han registrat 164 accidents, en comparació amb els 148 de l’any 2023 i els 145 de 2022. Les vies amb més sinistralitat continuen sent l’Avinguda Baix Llobregat (especialment en el seu encreuament amb la B-23), la Carretera Reial i els seus encreuaments amb Blasco de Garay i Pere Ponce de León. Davant aquest increment, l’Ajuntament preveu reforçar les accions de control i prevenció en aquests punts crítics.

A més, durant l’any 2024 s’han realitzat, pel que fa al trànsit de vehicles, 104 controls d’alcoholèmia i drogues, 70 controls de vehicles de mobilitat personal (amb 135 denúncies) i 52 controls de radar, que han derivat en 388 denúncies. Pel que fa a la policia assistencial, s’han dut a terme 1.093 serveis, incloent-hi 30 intervencions per delictes de violència de gènere i 58 actuacions de mediació de conflictes. El programa PAMIRC ha intervingut en 140 casos, posant de manifest la importància d’un model de seguretat proper i preventiu.

Actualment, la Policia Local de Sant Just està formada per 45 persones i disposa de tecnologies avançades de suport a la intervenció, com la lectura automàtica de matrícules i eines per localitzar persones vulnerables o activar protocols específics en situacions de violència de gènere, amb un total de 313 activacions registrades durant el 2024.

Des de l’Ajuntament es valora positivament la millora en els indicadors de seguretat ciutadana, però també es fa una crida a la responsabilitat col·lectiva davant els nous reptes. La prevenció, la proximitat i l’ús eficient de la tecnologia continuaran sent els eixos fonamentals del model de seguretat local.