Increment de la recollida selectiva i millora en la gestió de residus durant l’any 2024 a Sant Just Desvern

L’Ajuntament de Sant Just Desvern informa que, segons les dades de recollida de residus municipals corresponents a l’any 2024, s’ha registrat una millora significativa en la recollida selectiva, consolidant el compromís del municipi amb la sostenibilitat i el respecte pel medi ambient.

El total de residus generat per habitant de Sant Just Desvern continua disminuint, amb una reducció de l’1,8% el darrer any i una acumulada des del 2019 del 18,1%. En aquest sentit, el municipi ha arribat al 65,1% de recollida selectiva de residus, assolint l’objectiu del llindar de la Unió Europea per a l’any 2035. Altres dades que posen en valor l’esforç i la implicació de la ciutadania santjustenca en aquest àmbit són l’augment del 5,3% de la recollida de la fracció orgànica, assolint el 19,9% del total de residus, mentre que la fracció resta s’ha reduït un 7,8% respecte el 2023 en valor absolut. Tenint en compte l’augment de la població de Sant Just Desvern, la disminució de generació de residus d’aquesta fracció resta per habitant és d’un 9,7%.  

Les dades recollides indiquen que la recollida de paper i cartró ha experimentat un increment del 9,79% respecte a l’any anterior, mentre que la recollida d’envasos ha augmentat en un 16,69%. Aquestes xifres reflecteixen un esforç col·lectiu per millorar la separació de residus i fomentar el reciclatge. La fracció de vidre també ha mostrat una tendència positiva, amb un augment del 2,27%, mentre que altres tipus de residus, com els voluminosos, han mantingut una tendència estable. Això demostra que la ciutadania de Sant Just Desvern està adoptant hàbits més responsables pel que fa a la separació i eliminació de residus.

Aquesta tendència positiva contribueix directament a la reducció de residus destinats a l’abocador i la incineració, afavorint un model de gestió més sostenible i eficient. La correcta separació dels residus permet un millor aprofitament dels recursos i redueix la petjada ecològica del municipi.