Sant Just commemora el Dia Internacional de les Víctimes de l’Holocaust amb una sessió especial de cinema i un debat conduït per l’Associació Amical de Mauthausen

L’Arxiu Municipal de Sant Just Desvern organitza aquest dilluns 27 de gener de 2025 a les 18 h, a la Sala Ovidi Montllor del Casal de Joves, una jornada de reflexió per commemorar el Dia Internacional en Record de les Víctimes de l’Holocaust, coincidint amb el 80è aniversari de l’alliberament del camp de concentració d’Auschwitz-Birkenau l’any 1945 per part de les tropes soviètiques. 

L’acte començarà amb la lectura d’un manifest commemoratiu en homenatge a les víctimes del genocidi nazi i, després d’aquesta, s’oferirà una sessió especial de cinema titulada ‘L’Holocaust, la deportació i la seva memòria’, que consistirà en la projecció de sis fragments de pel·lícules, cadascun de 15 minuts, amb l’objectiu d’explicar les causes i conseqüències del nazisme i el seu paper en aquest genocidi. Els films escollits són “La solución final” de 2001, “El último tren a Auschwitz” de 2006, “El fotógrafo de Mauthausen” de 2018, “Sin destino” de 2005, “Hannah Arendt” de 2012 i “La profesora de historia” de 2014. Un cop finalitzada la projecció, es durà a terme un debat conduït per Xesco Montañez, membre de l’Associació Amical de Mauthausen, per aprofundir en la memòria històrica i reflexionar sobre la importància de mantenir viu el record d’aquests fets.

L’acte compta amb la col·laboració de l’Associació Amical de Mauthausen i el Centre d’Estudis Santjustencs. L’entrada a la jornada és lliure i oberta a tota la ciutadania

Dia Internacional de les Víctimes de l’Holocaust

El Dia Internacional de les Víctimes de l’Holocaust es commemora cada any el 27 de gener, coincidint amb l’aniversari de l’alliberament del camp de concentració d’Auschwitz-Birkenau l’any 1945 per part de les tropes soviètiques. Aquest dia va ser proclamat oficialment per les Nacions Unides el 2005 per recordar els sis milions de jueus assassinats pel règim nazi, així com altres víctimes de la persecució i l’extermini, com ara gitanos, persones amb discapacitat, dissidents polítics, homosexuals, testimonis de Jehovà i altres grups.

Els objectius principals de la commemoració és recordar les víctimes (honorar la memòria de les persones que van perdre la vida i les supervivents de l’Holocaust), conscienciar sobre els perills de l’odi (promoure la tolerància i la inclusió per evitar que tragèdies similars tornin a succeir), educar sobre la història (transmetre el coneixement dels horrors de l’Holocaust a les futures generacions per mantenir viva la memòria i combatre la negació de l’Holocaust) i fomentar la reflexió (recordar la importància dels drets humans, la dignitat humana i els valors democràtics).

Arreu del món, el 27 de gener es realitzen actes com cerimònies en memorials de l’Holocaust, minuts de silenci en record de les víctimes, conferències, exposicions i debats educatius, i projeccions de documentals i pel·lícules relacionades amb l’Holocaust. Anualment, aquest dia és una crida a mantenir viva la memòria històrica per construir una societat més justa, tolerant i lliure d’odi i discriminació.