Sant Just Desvern se situa en la cinquena posició del rànquing comarcal segons el volum de facturació de l’any 2022, amb un total de 5.852,9 milions d’euros, que representen el 7,9% del total comarcal, segons les dades de l’Informe sobre l’Estructura Empresarial del Baix Llobregat que ha publicat recentment l’Observatori Comarcal del Baix Llobregat. Aquesta dada subratlla la importància del municipi santjustenc com un dels principals nuclis econòmics de la comarca, amb un teixit empresarial sòlid i diversificat.
El municipi acull empreses de gran rellevància, com Bunge Ibérica, que figura en el tercer lloc del rànquing comarcal amb una facturació de 3.528,6 milions d’euros. Aquesta presència empresarial contribueix a reforçar la competitivitat de Sant Just Desvern i posicionar-lo com un punt estratègic en sectors com l’agroalimentari, la química i la logística.
El Baix Llobregat, i en particular Sant Just Desvern, ha experimentat un creixement destacable en la facturació global durant el 2022, amb un increment del 22,7%, per sobre de la mitjana provincial. Aquesta tendència positiva reflecteix l’esforç col·lectiu d’empreses i institucions per impulsar la recuperació econòmica després de la pandèmia.
L’Ajuntament de Sant Just Desvern es manté ferm en el seu compromís de fomentar un entorn favorable per al desenvolupament empresarial, oferint suport a les iniciatives locals i impulsant polítiques que afavoreixin la innovació i la sostenibilitat. Amb aquestes accions, es reafirma la voluntat de continuar sent un referent econòmic dins del Baix Llobregat i un model d’èxit per a altres municipis.
La fabricació de vehicles de motor, el comerç i la logística, les activitats d’especialització productiva a la comarca del Baix Llobregat
La facturació de les empreses del Baix Llobregat que van presentar els comptes en el Registre Mercantil per a l’exercici 2022 va ser de 74.218 milions d’euros, registrant un creixement superior a tretze mil milions, el nombre d’empreses que presenten comptes augmenten en un 0,9%. La majoria de les empreses formen part dels serveis i del sector industrial. El 90% de les empreses són societats limitades i un 10% societats anònimes.
Un 54% de les empreses presenten una facturació de menys de 500.000 €, un 14% entre mig i 1 milió d’euros, i un 21% de les empreses facturen entre 1 i 5 milions d’euros. En la franja alta de la facturació, el 4% de les empreses que presenten els comptes en el Registre Mercantil ho fan facturant entre 5 i 10 milions d’euros, i un 6% d’empreses de la comarca van facturar més de 10 milions d’euros el 2022.
El teixit empresarial de la comarca es caracteritza per registrar una elevada presència d’empreses grans. De fet, és la comarca que aplega un major percentatge d’empreses amb un volum de negoci superior als 10 milions d’euros (740 societats, el 6,4% de les societats de la comarca). Per contra, és la comarca amb un menor percentatge d’empreses amb un volum de negoci inferior al mig milió d’euros (6.278 societats, el 54,1% de les societats de la comarca). Les societats industrials de la comarca registren un volum de negoci ben elevat (27.317 milions d’euros). El Baix Llobregat és la segona comarca que genera una major facturació en termes absoluts en el sector industrial.
L’impacte de la pandèmia de la covid-19 en termes de facturació al Baix Llobregat es va traduir en una disminució del 12,7% del 2019 al 2020. El 2021 la facturació es va recuperar un 8,8%. El 2022 l’augment interanual ha estat del 22,7%, notablement superior al registrat en el conjunt de la província de Barcelona (19,7%). El Baix Llobregat és la segona comarca en termes de volum de negoci (74.218 milions d’euros) i la primera en termes relatius: la facturació per càpita de la comarca és de 88.295 euros per habitant.
Les 11.602 societats mercantils i els 212.765 llocs de treball radicats a la comarca queden distribuïts per tots els seus trenta municipis. Els municipis on es genera un major volum de negoci són Martorell (11.526 milions d’euros), que acull l’empresa d’automoció SEAT (10.513 milions d’euros); El Prat de Llobregat (10.900 milions d’euros), on l’aeroport actua com a pol d’activitats d’empreses logístiques i de transport; i Esplugues de Llobregat (6.990 milions d’euros). L’estimació de la facturació pel Baix Llobregat preveu un creixement del 9% pel 2023. Aquest augment és semblant al previst pel conjunt de la província.
La fabricació de vehicles de motor i altres materials de transport és l’activitat econòmica que més factura al Baix Llobregat, aplegant el 15% del total de facturació de la comarca. L’activitat altres tipus de comerç són la segona activitat en facturació (14%) i a continuació es troben comerç a l’engròs d’alimentació i begudes (9%); transport i emmagatzematge (8%); químiques i farmacèutiques (6,2%) i productes alimentaris i begudes (6%).
Si s’analitzen les dades territorialment, es veu com l’especialització productiva de la comarca (sempre des del punt de vista de la facturació) en relació amb la província de Barcelona i la resta de comarques se centra en la fabricació de vehicles de motor i de material de transport; altres tipus de comerç a l’engròs; comerç al detall TIC, ús domèstic i cultural i transport i emmagatzematge.