Palestina, el Mediterrani i els campaments sahrauís: la ciutadania de Sant Just decideix a quins projectes es destinen 10.000 euros del pressupost municipal

Durant el mes de juliol de 2024, la ciutadania de Sant Just Desvern ha pogut votar, a través d’un formulari en línia, a quins projectes del Fons Català de Cooperació es destinaran 10.000 euros del pressupost municipal.

Han participat a la votació 93 persones empadronades al municipi. Cada persona podia votar fins a tres projectes, d’un total de sis opcions. Es destinaran 3.333 euros a cadascun dels tres projectes més votats. És el quart any consecutiu que es fa aquesta aportació.  

El projecte més votat ha estat la crida d’emergència per la crisi humanitària generada davant l’escalada de violència a Palestina, amb 65 vots (un 69,9% de les persones participants han votat aquesta opció). En segon lloc, hi ha el projecte d’Open Arms de protecció per presència i rescat humanitari al Mediterrani central. L’han votat 51 persones. El tercer projecte al qual es destinaran 3.333 euros del pressupost municipal és el manteniment del laboratori i de la producció local de medicaments essencials als campaments sahrauís.

Aquest any, els projectes que se sotmetien a votació eren els següents:

  • Crida d’emergència per la crisi humanitària generada davant l’escalada de violència a Palestina: 65 vots
  • Protecció per presència i rescat humanitari al Mediterrani central: 51 vots
  • Manteniment del laboratori i de la producció local de medicaments essencials als campaments sahrauís: 46 vots
  • Assistència jurídica i suport psicosocial a persones en moviment a les fronteres exteriors de la UE (Sèrbia – Ruta dels Balcans): 10 vots
  • Millora de l’accés a la salut visual dels serveis d’optometria a Ziguinchor, Sédhiou i altres poblacions (Senegal): 33 vots
  • Aigües compartides: gestió rural comunitària per al maneig integral dels recursos hídrics al Trifinio. Centre Amèrica (Guatemala-El Salvador-Hondures): 28 vots

Més informació sobre els tres projectes guanyadors:

  • CRIDA D’EMERGÈNCIA PER LA CRISI HUMANITÀRIA GENERADA DAVANT L’ESCALADA DE VIOLÈNCIA A PALESTINA  

FONS CATALÀ DE COOPERACIÓ AL DESENVOLUPAMENT

La Franja de Gaza està vivint una gran catàstrofe humanitària que no fa més que agreujar-se. Els atacs per part d’Israel han afectat els serveis bàsics, que no poden satisfer les necessitats bàsiques de la població civil de la zona.

Segons OCHA, al Nord de Gaza solament està operatiu un dels hospitals de la ciutat de Gaza (14 de novembre). Segons la OMS, a partir del 14 de novembre, de 2023 més de la meitat dels hospitals de Gaza (22 de 36) no funcionaven per manca de combustible, material sanitari essencial, danys, atacs i inseguretat.

Les existències alimentàries estan sota mínims, segons el Programa Mundial d’Aliments de Nacions Unides queden uns pocs dies per esgotar les existències de farina de blat. L’escassetat d’aigua potable també és molt preocupant: tots els pous municipals d’aigua estan tancats a causa de la manca de combustible, el subministrament d’aigua des d’Israel està tancat des del 8 d’octubre de 2023 i l’aigua que arriba des de Rafah ha disminuït un 50%.

Finalment, Gaza viu sota una apagada general d’electricitat des de l’11 d’octubre, després que Israel interrompés el subministrament d’energia i combustible i prohibís l’entrada de combustible per qualsevol altra via.

Pel que fa a l’entrada d’ajuda humanitària a la zona, la situació també és altament alarmant. El pas fronterer de Rafah amb Egipte es troba parcialment obert, fet que limita molt l’entrada de camions amb subministrament humanitari que no arriba a satisfer les necessitats més primàries i urgents de la població civil en estat més crític ni els grups més vulnerables. La manca de corredors humanitaris segurs impossibilita que l’ajuda pugui arribar a la població afectada de manera efectiva.

  • PROTECCIÓ PER PRESÈNCIA I RESCAT HUMANITARI AL MEDITERRANI CENTRAL

FUNDACIÓ PROA (PROACTIVA OPEN ARMS)

La majoria de les persones que inicien aquesta ruta migratòria provenen de països en guerra o d’indrets on el canvi climàtic o les condicions econòmiques no els permeten satisfer les necessitats més bàsiques i que, per tant, veuen Europa com l’única opció per a una vida més digna.

El projecte té com a objectiu salvar la vida de les persones a la deriva i en perill de mort al Mediterrani Central d’acord amb el conveni SAR (Search and Rescue) a través de la presència del vaixell de rescat Open Arms situat en aigües internacionals de vigilància de rescat (SAR) enfront de les costes líbies (+90 milles nàutiques aproximadament), al Mediterrani central. 

La presència del vaixell Open Arms a la zona SAR implica una doble protecció:

1. Protecció per presència (ser-hi): La presència d’embarcacions d’assistència humanitària és una manera d’assegurar la zona d’acció i és un element de dissuasió davant possibles violacions dels drets humans i una garantia de protecció per a les persones que s’hi troben.

2. Protecció per assistència i rescat: Tasques de rescat i primers auxilis al mar o a les embarcacions semirígides. Assistència d’emergència a bord del vaixell (assistència sanitària, psicològica, distribució de materials de primera necessitats, informació bàsica sobre procediments d’asil i regularització…). Desembarcament a port segur.

  • MANTENIMENT DEL LABORATORI I DE LA PRODUCCIÓ LOCAL DE MEDICAMENTS ESSENCIALS ALS CAMPAMENTS SAHRAUÍS

TINDOUF 2024-2025 [POBLE SAHRAUÍ]

MEDICUS MUNDI MEDITERRÀNIA

L’any 1996 s’inaugurà el laboratori de producció de Medicaments Mohamed Embarek Fakal·la, en el marc del projecte d’assistència farmacèutica de Medicus Mundi. El laboratori té l’objectiu de garantir la producció de medicaments essencials destinats a cobrir les necessitats sanitàries bàsiques de la població refugiada als campaments sahrauís de Tindouf sense dependre de l’exterior.

Per això, contempla dues accions principals: manteniment i millora del laboratori i promoció de l’ús racional dels medicaments. Respecte al laboratori, es preveu assegurar que compti amb les matèries primeres i el material de condicionament necessari per produir els medicaments, que tingui en perfecte estat els aparells que comencen a patir avaries causades pel les condiciones de l’aigua i de subministrament d’electricitat; i millorar l’estructura interna del laboratori per tal d’adequar totes les noves tecnologies necessàries per la producció dels medicaments i complir amb les normes. També es preveu la compra d’un vehicle per al transport de matèries primeres i de productes elaborats, i per fer el seguiment individual dels pacients a cada zona.