Preguntes freqüents sobre la nova taxa de residus de Sant Just Desvern

L’Ajuntament de Sant Just Desvern dona resposta en aquest llistat a les preguntes més freqüents que està formulant la ciutadania amb motiu de la posada en marxa de la nova taxa de residus del municipi

Per què el Ple de l’Ajuntament va aprovar la nova taxa de residus?

La nova taxa es va aprovar en compliment de la Llei 7/2022, de 8 d’abril, de residus, terres contaminats i per a una economia circular, que obliga en el seu article 11.3 els ajuntaments a implantar o tenir una taxa per finançar el cost del servei de recollida de residus. Aquesta llei, que és una transposició d’una directiva europea, obliga, a més, a que la taxa ha de permetre implantar sistemes de pagament per generació. Això implica que les entitats locals han d’incorporar elements que tinguin en compte el comportament dels i les ciutadanes en la generació de residus.

Fins ara la ciutadania de Sant Just no pagava amb l’IBI el servei de recollida de residus?

No. El cost del servei es finançava fins ara amb el conjunt dels ingressos municipals.

La taxa metropolitana de tractament de residus municipal (TMTR) que paguem a la factura de l’aigua no és per al mateix concepte?

No. La taxa metropolitana cobreix el cost del servei que presta l’AMB, que contribueix a la correcta gestió i tractament dels residus municipals mitjançant les diferents instal·lacions i sistemes metropolitans de reciclatge, valorització, etc. Comprèn el tractament a planta i la disposició final a abocador controlat o incineració dels residus municipals.

Les targetes que identifiquen els domicilis compleixen amb la Llei de protecció de dades?

Sí. Existeix un informe de l’Autoritat de Protecció de Dades que ho recolza. La base jurídica del tractament figura a l’article 6.1 e) del RGPD- Reglament UE 2016/679.

Quin és l’import fix i quin el variable de la nova taxa?

L’any 2024, l’import fix és de 120 euros per any, i l’import variable és de 42 euros per any. L’Ajuntament, però, ha decidit que aquest any només es cobrarà un semestre de la part fixa, és a dir, 60 euros. L’import variable encara no es cobrarà perquè el tancament de contenidors a tot el municipi s’ha dut a terme el segon semestre d’aquest any. De cara a l’any vinent, és probable que la part fixa de la taxa disminueixi.

Com es bonifica (redueix) o penalitza la part variable de la taxa?

La taxa pretén incentivar la separació de residus en origen i el seu posterior reciclatge. En aquest sentit, es bonifica la separació del residu orgànic (l’ús del contenidor marró) i es penalitza que tots els residus vagin al contenidor de resta (gris). Tots aquells domicilis que obrin el contenidor orgànic més de 144 dies l’any (3 dies per setmana) no pagaran la part variable.

Com es contempla a la taxa les persones que han d’obrir a diari el contenidor de resta perquè tenen bolquers o restes de residus d’animals de companyia?

Tenir en compte totes les característiques és impossible. Tanmateix, tots aquells domicilis que obrin el contenidor d’orgànica més de 144 dies l’any no pagaran la part variable, independentment del nombre d’obertures del contenidor de rebuig (el gris).

Per què no es fa la recollida porta a porta o un altre sistema?

Tots els sistemes tenen pros i contres. Es va optar pel sistema de contenidors intel·ligents per les característiques del municipi. L’alta densitat en alguns punts del poble, com per exemple el Walden7, feien poc viable el sistema porta a porta. A més, així no s’obliga les famílies a estar cada vespre a casa seva per llençar la fracció que toca.

La taxa té en compte el nombre de persones que viuen en un mateix domicili i la quantitat de residus que generen?

No. La taxa pretén fomentar la correcta separació dels residus en origen i el seu posterior reciclatge, independentment del nombre d’habitants que tingui cada llar. Sí que es té en compte, en tot cas, a l’hora d’aplicar les bonificacions per límit de renda.

Com es bonificarà les persones que amb les restes d’orgànica fem compostatge a casa?

L’any 2024 no s’aplicarà la part variable de la taxa. Només es pagaran 60 euros corresponents a la meitat de la part fixa. A partir del 2026 és quan està previst cobrar aquesta part variable. S’establiran mecanismes per no perjudicar els habitatges que facin ús d’un sistema de compostador domèstic i que puguin gaudir, així, de la bonificació de la part variable de la taxa.

Les persones que no mengen a casa i no generen orgànica, tindran bonificació?

No es poden tenir en compte tots els comportaments i casuístiques individuals. La taxa no és un tribut personalitzat.

Les persones amb rendes baixes poden sol·licitar alguna reducció de la taxa?

Sí. Existeix una reducció en funció de la capacitat econòmica de la persona contribuent. Aquesta bonificació s’ha de demanar cada any, menys en el cas de les persones pensionistes i jubilades, sempre que la seva situació es mantingui estable.

Aquest 2024, la reducció de la taxa s’ha de demanar abans del 31 de juliol a l’oficina de l’Organisme de Gestió Tributària de la Diputació de Barcelona, situada al carrer Sant Lluís, número 6, de Sant Just Desvern.

L’Ajuntament treballa per millorar la taxa de cara al proper exercici, amb l’objectiu que pugui beneficiar més persones.

Quin és el límit de renda per sol·licitar la reducció de la taxa?

Les famílies que l’any 2023 hagin tingut uns ingressos anuals inferiors als que s’expressen en el següent quadre podran gaudir d’una reducció de la quota, sempre que ho sol·licitin expressament abans del 31 de juliol de 2024 a l’Organisme de Gestió Tributària de la Diputació de Barcelona.

Residents a la llarReducció del 95 % Límit de rendaReducció del 50 % Límit de renda
115.418,71 €16.960,58 €
223.128,05 €25.440,86 €
326.211,81 €28.832,99 €
4 o més30.837,42 €33.921,16 €

Aquest 2024, la taxa de residus per a les llars amb una reducció del 95 % serà de 3 euros, mentre que la reducció del 50 % suposarà abonar una taxa de 30 euros. Per poder gaudir de la bonificació, caldrà adreçar-se a l’Organisme de Gestió Tributària de Sant Just Desvern en persona, en horari de dilluns a divendres (de 8.30 a 14 h), i entregar-hi el formulari, degudament emplenat i signat per totes les persones empadronades al domicili. L’Ajuntament treballa per millorar la taxa de cara al proper exercici, amb l’objectiu que pugui beneficiar més persones.

El rebut de la taxa de residus es paga cada any?

Sí. El rebut es pot pagar a través de qualsevol dels sistemes de pagament que ofereix l’Organisme de Gestió Tributària de la Diputació de Barcelona. En cas de domiciliar l’import de la taxa, aquesta es cobrarà com l’IBI, cada trimestre (quatre rebuts per any).

El comerç de Sant Just Desvern ha de pagar la taxa?

No. Els comerços no paguen aquesta taxa, ja que és una taxa destinada als habitatges, i les activitats econòmiques ja paguen una taxa de residus especial. Les targetes per obrir els contenidors que tenen alguns comerços estan associades a un local amb activitat econòmica, no a un habitatge.

En el cas dels pisos de lloguer, qui paga la taxa, la persona propietària o les persones inquilines?

Es tracta d’una taxa associada als habitatges i no al padró. Per tant, l’ha de pagar la persona propietària, com succeeix amb l’IBI. Aquesta primera carta de pagament de la Diputació de Barcelona s’enviarà a l’habitatge i a nom de la persona propietària durant el mes d’octubre. La persona llogatera l’haurà de fer arribar a la propietat tal com faci habitualment per altres afers (a través de la immobiliària, per correu…).

I si marxo de vacances?

Tots aquells domicilis que obrin el contenidor d’orgànica més de 144 dies l’any no pagaran la part variable. Per tant, l’ordenança fiscal dona joc per poder marxar uns dies de vacances sense patir per l’augment de la taxa. Si el contenidor d’orgànica s’obre entre 52 i 153 dies l’any també hi haurà una reducció significativa de la part variable de la taxa, tot i que no de manera completa.

I si tinc una segona residència a Sant Just i el pis està buit durant una temporada?

La part fixa de la taxa s’haurà de pagar en tots els casos, tant si el pis és primera o segona residència. Si el contenidor d’orgànica s’obre menys de 52 dies l’any, la part variable de la taxa s’haurà de pagar completa. Entre 52 i 143 obertures del contenidor d’orgànica, hi haurà una reducció significativa de la part variable. A partir de 144 obertures l’any, no es pagarà la part variable de la taxa.

Si he perdut la targeta per obrir els contenidors d’orgànica i resta o se m’ha malmès, què puc fer?

Sol·licita un duplicat enviant un correu a residus@santjust.cat o trucant o enviant un WhatsApp al telèfon 635 86 52 85 especificant les dades: nom i cognoms, adreça completa i número de telèfon.

Indica el codi de la targeta deteriorada o perduda per tal que la puguem donar de baixa. El codi està situat a la part inferior dreta de la targeta. Passades 48 hores, podràs recollir la nova targeta a l’Ajuntament.

I si crec que la targeta que faig servir no és la meva?

Cada targeta està associada a un domicili. Si no estàs utilitzant la teva targeta perquè la vas trobar pel carrer o per qualsevol altra casuística, posa’t en contacte amb el Servei de Residus enviant un correu a residus@santjust.cat o trucant o enviant un WhatsApp al telèfon 635 86 52 85 especificant les dades: nom i cognoms, adreça completa i número de telèfon.

Indica el codi de la targeta i en comprovarem l’adreça associada. En cas que estigui associada a un domicili diferent, la donarem de baixa i, si ho necessites, te’n generarem una de nova.

On puc consultar l’ordenança fiscal completa?

Es pot consultar l’ordenança fiscal número 28 de taxes per a la prestació del servei de gestió de residus municipals en aquest enllaç.

L’ordenança fa referència a l’any 2024 i pot rebre modificacions futures, ja que s’està estudiant quin import fix i variable caldrà abonar els propers anys, amb la voluntat d’ajustar l’import.

Si tinc altres dubtes sobre les meves targetes, què he de fer?

Pots escriure un correu a residus@santjust.cat i t’ajudarem.

Més informació a santjust.cat/residus