El ple aprova dos noms de dones santjustenques per als nous equipaments municipals: Pepita Cuevas i Maria Treserra

Ple municipal Sant Just Desvern

Com a novetat, els precs i preguntes de la ciutadania s’avancen a partir d’ara a les 18.15 h, abans del ple

El ple municipal ordinari corresponent al mes de març, celebrat dimecres 27 de març de 2024, va incorporar, per primera vegada, els precs i preguntes de la ciutadania abans de l’inici de la sessió. Aquest canvi, que seguirà vigent en els pròxims plens, es fa amb l’objectiu d’afavorir la conciliació familiar, i així les persones que desitgin parlar amb l’alcalde i amb la corporació municipal no hauran d’esperar fins que finalitzi la sessió.

El nou equipament municipal de Bellsoleig es dirà Maria Treserra Treserra

Per unanimitat, es va aprovar inicialment la denominació del nou equipament municipal de Bellsoleig amb el nom de Maria Treserra Treserra. La iniciativa sorgeix de l’Associació de Veïns de la Plana Padrosa-Bellsoleig.

La història de la família Treserra va molt lligada al barri de la Plana Padrosa-Bellsoleig, i Maria Treserra (1925-2015) va estar molt implicada en el seu desenvolupament. Aquesta santjustenca va néixer al barri de la Plana. La distància al centre de Sant Just va fer que s’organitzés un moviment veïnal que treballava per a la millora del barri i organitzava festes i altres activitats d’oci.

I així, l’any 1984, es va acabar constituint formalment l’Associació de Veïns de la Plana Padrosa. La Maria Treserra va entrar-hi a formar part i va ser molt activa des del principi. L’any 1998 aquesta associació es va agrupar amb la de Bellsoleig. El centre social que veurà la llum a finals d’any durà el seu nom com a homenatge a una santjustenca implicada en el municipi i en el teixit associatiu del seu barri.

El nou pavelló esportiu de Mas Lluí portarà el nom de Pepita Cuevas Masip

També per unanimitat, es va aprovar inicialment la denominació del nou pavelló municipal de Mas Lluí amb el nom de Pepita Cuevas Masip. Aquesta santjustenca va ser una de les figures més importants del patinatge espanyol, i la primera dona espanyola que va aconseguir ser campiona del món en una modalitat esportiva.

La seva trajectòria va ser brillant: al Campionat del Món de Patinatge de velocitat de Barcelona de l’any 1967 va guanyar les medalles d’or de totes les distàncies que es disputaven. Al llarg de la seva carrera, va obtenir quatre títols mundials, quatre subcampionats i tres medalles de bronze, així com dos subcampionats europeus, 31 títols espanyols i 48 de catalans. A Sant Just Desvern, va treballar com a monitora d’educació física.

Ambdós noms han estat validats per la Comissió del Nomenclàtor de Sant Just, que té assignada la competència d’informar, amb caràcter preceptiu i no vinculant, de tots els assumptes relatius a la denominació de carrers, espais i equipaments públics del municipi. Les propostes segueixen el criteri del Govern Municipal de seguir designant equipaments municipals amb nom de dona i en clau local. En el cas de Mas Lluí, tot el barri està planejat amb noms de dones.

Ordenances fiscals

De l’Àrea d’Economia, el ple va aprovar modificar tres ordenances fiscals:

  • L’ordenança fiscal reguladora de l’impost sobre l’increment de valor dels terrenys de naturalesa urbana (popularment conegut com a “plusvàlua”), s’ha modificat per incorporar els nous coeficients establerts pel Reial decret llei 8/2023, de 27 de desembre, que s’apliquen sobre el valor del terreny a efectes de determinar la quota de l’impost.
  • L’ordenança fiscal reguladora de la taxa per a la utilització especial o privativa de la via pública i dels espais públics s’ha modificat per tal que es pugui retornar la part proporcional del període en què no s’ha utilitzat, sempre que sigui per causes alienes a la persona beneficiària. És el cas de la taxa dels horts urbans municipals, que se suspèn temporalment, mentre les mesures de restricció del consum d’aigua a causa de la sequera estiguin vigents.
  • Finalment, s’han aprovat modificacions de diversos articles de l’ordenança fiscal reguladora de les taxes per la prestació del servei de gestió de residus municipals, que regulen aspectes materials del procediment de gestió i recaptació, amb l’objectiu de simplificar-lo i adaptar-lo als procediments interns de l’Organisme de Gestió Tributària de la Diputació de Barcelona, què és qui s’encarregarà de la recaptació de la taxa, sense que se n’hagi modificat cap element substantiu.
PSC  SANT JUST EN COMÚ  ENDAVANT SJ  JUNTS  ERC  PP  CUP  VOX  
A favorA favorAbstencióAbstencióAbstencióAbstencióAbstencióAbstenció

Modificacions de diversos llocs de treball de l’Ajuntament

Pel que fa a l’Àrea d’Alcaldia i Serveis Generals, es va aprovar la modificació de diversos llocs de treball. Es tracta de 10 places que patiran modificacions singulars a partir de l’1 d’abril de 2024, d’acord amb els informes emesos pel cap d’organització i personal i per la secretària general, on s’argumenten i es justifiquen l’adequació d’aquests canvis.

La modificació es farà en quatre àmbits:

  • En primer lloc, es modificarà el cartipàs, de manera que l’Oficina Tècnica de Projectes i Obres passa a dependre de l’Àrea d’Alcaldia i Serveis Generals, així com els tres llocs de treball que desenvolupen aquestes tasques en matèria de projectes, obres ordinàries i obres d’urbanització dins del servei. En l’Àrea de Territori, es configuren dos àmbits que desenvolupen funcions, respectivament, en matèria de manteniment d’equipaments i manteniment de la via pública.
  • En segon lloc, es realitzarà una modificació del complement específic de dues posicions que han passat a tenir més personal al seu càrrec: la de cap de Benestar Social i la de coordinació de l’Oficina d’Atenció a la Ciutadania.
  • En tercer lloc, es transformarà la plaça de tècnic/a superior de Tecnologia i Sistemes en cap d’aquesta unitat administrativa, per tal de donar coherència a l’organització interna.
  • Finalment, s’adequaran els complements retributius de tresorer/a, per tal d’adaptar-los als requeriments de la Direcció General d’Administració Local de la Generalitat de Catalunya, que demana que hi hagi una homogeneïtzació en els complements dels tres llocs reservats a habilitats nacionals.
PSC  SANT JUST EN COMÚ  ENDAVANT SJ  JUNTS  ERC  PP  CUP  VOX  
A favorA favorAbstencióAbstencióAbstencióAbstencióAbstencióAbstenció

Mocions

VOX va presentar dues mocions, que van ser rebutjades:

  • Moció del grup municipal VOX en relació amb les zones de baixes emissions.
PSC  SANT JUST EN COMÚ  ENDAVANT SJ  JUNTS  ERC  PP  CUP  VOX  
En contra En contraEn contraEn contraEn contraAbstencióEn contraA favor
  • Moció del grup municipal VOX per a la modificació i supressió del “Tribut Metropolità”.
PSC  SANT JUST EN COMÚ  ENDAVANT SJ  JUNTS  ERC  PP  CUP  VOX  
En contraEn contraEn contraEn contraEn contraAbstencióEn contraA favor

Al final del ple, es va llegir la declaració institucional de l’Associació Catalana de Municipis i la Federació de Municipis de Catalunya sobre el Dia Internacional de les Dones (8 de març).

La sessió plenària del mes de març de 2024 es pot recuperar al canal de YouTube de l’Ajuntament de Sant Just Desvern.