Aprovat el primer pas per executar el conveni de La Vall i construir una nova zona urbana a la carretera Reial

Ple municipal de Sant Just Desvern

Ahir es va aprovar, per ple municipal extraordinari, l’acceptació de la cessió parcial del projecte de reparcel·lació de la carretera Reial, per a la construcció d’una nova zona residencial i comercial. La gravació es pot recuperar a través del canal de YouTube de l’Ajuntament de Sant Just Desvern.

La proposta aprovada és l’acceptació, per part de l’Ajuntament, de la cessió gratuïta efectuada per FATJÓ SL de part d’aquest sòl i sostre:

PSC  SANT JUST EN COMÚ  ENDAVANT SANT JUSTJUNTS  ERC  PP  VOX  
A favorA favorAbstencióAbstencióAbstencióAbstencióAbstenció

Es tracta d’una cessió addicional fruit del conveni per a la transformació urbanística de la carretera Reial, aprovat l’any 2019 i que dona continuïtat al conveni de La Vall, signat l’any 2014.

L’acceptació d’aquesta cessió parcial és el pas previ perquè entrin les primeres llicències que han de permetre la construcció de pisos de lloguer del conveni de La Vall. El 30% del nou habitatge que s’hi construirà serà de protecció oficial.

Aquesta és una de les tres actuacions urbanístiques resultants del conveni per salvar La Vall, del 2019, l’objectiu del qual va ser evitar la construcció d’habitatges dins del Parc Natural de Collserola, com estava permès aleshores. D’aquesta manera, es protegeix La Vall de Sant Just i es trasllada el sostre edificable a una zona ben comunicada de la trama urbana local. 

Així, part del sostre que s’havia de construir a La Vall de Sant Just es transfereix a la carretera Reial, entre l’Hotel City Park i l’empresa Frigicoll.

Es construirà una nova zona residencial i comercial que formarà part del nostre municipi i s’integrarà dins de la continuïtat urbana de Sant Just Desvern, Sant Joan Despí i Sant Feliu de Llobregat. La parcel·la edificable ocupa uns 30.000 m2.

S’hi construiran dos edificis d’habitatge de protecció oficial (uns 180 pisos) destinats a lloguer, dels quals la meitat seran de propietat municipal, i tres edificis més d’ús residencial (uns 400 pisos).

També hi haurà locals comercials a peu de carrer, equipaments públics i una zona enjardinada central. La previsió inicial és que les obres durin uns dos anys.

Està previst que la promoció s’anomeni “La Vall de Sant Just” en record del fet que la seva creació l’ha preservat, i que cada edifici porti el nom d’una de les masies de La Vall.

La urbanització d’aquest terreny afavorirà la connexió del municipi amb el barri de Torreblanca i la relació amb els municipis veïns. Es tracta, a més, d’una zona estratègicament comunicada amb les línies d’autobús i tramvia. Es calcula que hi viuran entre 900 i 1.200 persones.