L’Ajuntament reparteix bosses compostables per millorar la recollida d’orgànica

campanya d'orgànica de l'Ajuntament de Sant Just

“L’orgànica, sempre amb bosses compostables” és la campanya que aquest mes de març impulsa l’Ajuntament per convidar la ciutadania a utilitzar exclusivament bosses compostables per recollir la fracció orgànica i reduir, així, els impropis. Amb aquest objectiu, s’estan repartint bosses a totes les bústies del municipi.

Sant Just Desvern és un municipi punter en la recollida selectiva, i ara demana a la ciutadania aquest canvi d’hàbits pel que fa a la utilització de bosses compostables, principalment pels següents motius:

  1. Fàcil de separar. Els residus orgànics s’identifiquen fàcilment: inclouen essencialment restes de menjar i petites restes vegetals de la jardineria. L’ús de la bossa compostable ajuda a airejar millor els residus orgànics i que no facin mala olor ni generin líquids.
  2. Menys residus a l’abocador. La recollida selectiva de matèria orgànica redueix les aportacions d’aquests residus als abocadors i a les plantes d’incineració, la qual cosa comporta una reducció de problemes de generació de lixivats, olors i d’emissions gasoses que generen aquestes instal·lacions.
  3. Més qualitat del compost. Els residus orgànics es tracten i es transformen en compost, que es fa servir en agricultura i jardineria. La presència de residus que no són orgànics (com, per exemple, les bosses de plàstic), barrejats amb la matèria orgànica, fa que el compost que s’obté tingui menys qualitat. Si utilitzem bosses compostables en millorem la qualitat.
  4. Energia més verda i menys emissions de CO₂. Separar els residus orgànics i evitar que es portin als dipòsits controlats i/o incineradores contribueix a reduir les emissions d’efecte hivernacle i a mitigar el canvi climàtic. A més, el tractament dels residus orgànics és un procés que pot generar biogàs, que es pot utilitzar per generar electricitat, reduint així el consum de combustibles fòssils.
  5. Major estalvi i economia circular. Separar bé l’orgànica de la resta comporta una reducció de la meitat dels costos totals del tractament dels residus. A més, la separació permet compostar i tancar el cicle de la matèria orgànica. Així, es redueix la necessitat d’extreure matèries per elaborar fertilitzants i es poden aprofitar contínuament els recursos orgànics.

El desplegament dels nous contenidors d’orgànica i resta amb targeta, que ja utilitza prop de la meitat del municipi, també ha contribuït a millorar les dades de recollida selectiva.