Funcionen la gamificació i la individualització en la recollida selectiva de residus? Sant Just Desvern presenta els resultats del projecte REthinkWASTE

rethink waste sant just

Sant Just ha implementat la primera prova pilot a l’estat espanyol per a la millora de la gestió de residus a través d’una innovadora metodologia de sensibilització, i donarà a conèixer aquest dissabte els resultats del projecte

El dissabte 18 de juny tindrà lloc al Centre Cívic Soledat Sans Serafini de Sant Just Desvern la jornada REthinkWASTE Enviromental Day. A les 12 del migdia, Just Fosalva, segon tinent i regidor de Medi Ambient, Residus, Espai Natural i de Transició Energètica de l’Ajuntament de Sant Just Desvern, donarà el tret de sortida a l’acte per conèixer els resultats del projecte LIFE REthinkWASTE, programa pilot de gestió de residus municipal.

El programa REthinkWASTE, que s’implementa al municipi des de finals de l’any 2019, amb la contribució del programa LIFE de la Unió Europea, desenvolupa una innovadora metodologia de sensibilització que busca generar un canvi d’hàbits entre la ciutadania i millorar la recollida selectiva de residus. Com a primera ciutat de l’estat espanyol que participa d’aquest projecte, Sant Just Desvern ha rebut finançament per dur a terme diferents accions dirigides a incrementar la participació de la població en la recollida selectiva, amb informació individualitzada i incentius que ajuden a millorar-la. 

En el marc del projecte REthinkWASTE, s’ha implementat #Coneixelquellences, un sistema d’informació a través del telèfon mòbil (WhatsApp, Telegram o SMS), en què les persones que s’hi inscriuen reben missatges personalitzats amb dades, reptes i qüestionaris. L’objectiu és millorar la quantitat i qualitat de la separació dels residus en origen mitjançant un sistema de gamificació. Just Fosalva explica que “com més informades estem les persones, més bon comportament tenim”, i remarca que és amb aquesta finalitat que “es vol mantenir els ciutadans informats de forma fluida a través d’aplicacions de missatgeria instantània sobre el seu comportament individual i, a través d’estratègies de gamificació, incentivar-los a reciclar millor”. A més, tots els participants han entrat a un sorteig de dotze bicicletes elèctriques, les quals es lliuraran el proper  dissabte 18 de juny, en el marc del REThinkWASTE Environmental Day. 

L’objectiu del nou model de recollida de residus domiciliaris de Sant Just Desvern és superar el 70% de recollida selectiva, per tal d’assolir els percentatges requerits per la Unió Europea. Amb el nou model i el suport del projecte REthinkWASTE, es pretén reciclar més i millor, especialment la matèria orgànica; millorar la separació de residus a casa; disminuir la quantitat d’impropis en la fracció orgànica, i, també, millorar la detecció d’incidències i l’eficiència del sistema de recollida i gestió de residus. Aquest dissabte 18 de juny, l’Ajuntament compartirà les primeres conclusions de l’experiència pilot de #Coneixelquellences i el seu impacte en la recollida selectiva del municipi.

A Catalunya, actualment, 3 municipis més (El Brull, Santa Eulàlia de Ronçana i Cardedeu), estan implementant #Coneixelquellences, seguint l’exemple de Sant Just Desvern i amb el suport de l’Agència de Residus de Catalunya, soci del projecte. 

El projecte REthinkWASTE s’ha desenvolupat en paral·lel a la incorporació a Sant Just Desvern de contenidors intel·ligents en diversos barris del municipi. Els contenidors de les fraccions orgànica i resta estan tancats i només es poden obrir amb les targetes identificatives lliurades a tots els domicilis dels barris on s’ha implementat el contenidor intel·ligent. Per dipositar els residus, doncs, cal apropar la targeta al lector i obrir el contenidor. 

Sobre el futur d’aquest projecte, Montserrat Bassa, tècnica de residus i medi natural, declara que “la intenció de l’Ajuntament és fer un seguiment dels resultats per tal de valorar l’impacte que ha tingut el projecte LIFE REthinkWASTE i el nou model de recollida de residus en la recollida selectiva al municipi”. A partir d’aquí, es valorarà la continuïtat del projecte LIFE REthinkWASTE. 

Programa de l’esdeveniment

La jornada del pròxim dia 18, en la qual es compartiran els resultats del projecte, estarà acompanyada de diferents activitats relacionades amb la sostenibilitat ambiental, obertes al conjunt de la ciutadania, i s’emmarca en la festa d’aniversari dels 10 anys del barri de Mas Lluí i de la creació de l’AAVV Mas Lluí.

D’11 h a 13.30 h, es realitzarà un taller de reciclatge de taps de suro, i un altre d’hort urbà. A les 12 h, tindrà lloc la presentació de resultats i l’entrega de premis del sorteig de 12 bicicletes elèctriques. Per acabar, a les 13 h, s’oferirà un brunch preparat per restauradors locals.