Consulta les noves mesures de Sant Just Desvern per pal·liar els efectes de la sequera

Sant Just Desvern és un dels municipis afectats per les noves mesures que l’AMB i AGBAR posen en marxa per frenar els efectes de la sequera sobre el territori i la població metropolitana

Reducció de la pressió de l’aigua a tot el municipi

AGBAR i l’AMB implementaran, des del dia 11 de març de 2024, una reducció de la pressió de l’aigua a les llars de Sant Just Desvern i de sis municipis més de l’àrea metropolitana de Barcelona. En cas de continuar la situació actual de sequera, es preveu estendre gradualment les mesures de reducció de pressió en altres municipis, prioritzant els que tenen les dotacions més elevades.

Tot plegat respon al Pla metropolità de contingència operacional en temps de sequera aprovat per l’AMB. L’objectiu és baixar la dotació al màxim amb la finalitat d’allargar els recursos tant com sigui possible per si la situació no millora a mitjà termini.

Advertiment als domicilis amb un consum alt d’aigua

Així mateix, els domicilis de l’àrea metropolitana amb consum d’aigua superior a l’establert (200 litres per habitant i dia) rebran una comunicació postal demanant que el redueixin.

A la carta també es recorda que, segons els decrets de sequera emesos per l’Agència Catalana de l’Aigua, hi ha un seguit d’accions que han estat prohibides, com omplir piscines privades, regar jardins particulars i rentar vehicles (excepte en establiments especialitzats).

En cas que es detecti que algun usuari ha fet un ús de l’aigua no permès, els ajuntaments tenen la potestat d’obrir-li un expedient. Aquests expedients, que seran resolts per l’AMB, poden comportar l’aplicació de sancions econòmiques, d’acord amb el Reglament del servei metropolità del cicle de l’aigua.

Consum d’aigua municipal

Malgrat tot, els ajuntaments han pres les mesures al seu abast per atenuar els efectes de la sequera, com reduir els usos i consums municipals, utilitzar aigua freàtica i aigua regenerada, dur a terme campanyes d’informació ciutadana per conscienciar sobre la greu sequera que estem vivint i executar i planificar obres per a la millora de la xarxa de distribució d’aigua.

En concret, l’Ajuntament de Sant Just Desvern va aconseguir reduir, del 2022 al 2023, el 60% del consum d’aigua municipal gràcies a totes aquestes mesures, i ha invertit més d’1 milió d’euros en la millora de la xarxa de subministrament del municipi.

Més informació

Portal de la sequera de la Generalitat de Catalunya