Sant Just Desvern reafirma el seu compromís amb Solidança – Roba Amiga

Solidança

El municipi del Baix Llobregat treballa per combatre l’emergència climàtica i l’exclusió social i posa a disposició de la ciutadania 9 contenidors de Solidança-Roba Amiga. També dona feina a 13 persones en situació de vulnerabilitat social.

Les ciutadanes i ciutadans de Sant Just Desvern han demostrat novament el seu compromís ambiental dipositant, durant l’any 2023, un total de 86.500 kg de roba en desús als contenidors taronges de Solidança-Roba Amiga repartits arreu del municipi. A partir de les donacions de roba en desús fetes, s’han estalviat 714.490 kg d’emissions de CO2 a l’atmosfera, evitant que la roba es converteixi en rebuig i fomentant l’economia circular amb valor social.

Així doncs, el gest de dipositar roba als contenidors Solidança-Roba Amiga ha permès assolir fites ambientals que converteixen el municipi de Sant Just Desvern en un dels territoris referents en recollida de tèxtil: durant el 2023 s’han recollit 5,11 kg per habitant, una molt bona dada, que duplica la mitja catalana (2,51 kg per habitant i any).

L’aposta de Solidança-Roba Amiga no només consisteix en una tasca i compromís ambiental, sinó també en l’acompanyament individualitzat i holístic de la persona a través del seguiment d’itineraris d’inserció sociolaboral per a persones en situació de vulnerabilitat social. En aquest sentit, Solidança treballa en col·laboració amb els Serveis Socials i Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Sant Just Desvern, per a la inserció de 16 persones a través de la contractació.

Aquestes contractacions permeten l’adquisició d’hàbits laborals i capacitats tècniques que les acosten al món laboral a través de llocs de treball vinculats a la gestió dels residus. D’altra banda, s’han ofert formacions ocupacionals per a 10 persones en situació de vulnerabilitat social del municipi.

Sant Just Desvern també vol sensibilitzar la població envers la problemàtica ambiental i social de la indústria tèxtil, i ho ha fet amb la realització d’1 campanya d’educació ambiental, on s’han recollit 2138 kg de roba i calçat. Durant l’any passat també es van realitzar dues activitats i tallers d’educació ambiental i per a la sostenibilitat a les escoles amb campanyes de recollida de roba i calçat.

Aquests resultats animen Solidança i l’Ajuntament de Sant Just Desvern a seguir treballant en aquest model que suposa una gran oportunitat laboral a través de la gestió integral de residus.